Díky nejmladšímu ze svých dětí, které nechala na Madagaskaru, když mu bylo šest let a když ona sama uzavřela tříletou smlouvu na práci v cizině. Stala se z ní ale otrokyně bez velké šance na návrat. Vláda se nyní snaží ženám jako ona pomoci a nedávno letecky Abelinu stejně jako 85 dalších žen dopravila zpět na ostrov, uvádí servis BBC.

Abeline tvrdí, že má za sebou v Libanonu roky pekla. Agentura, která ji najala, jí poskytla tříletou smlouvu coby ošetřovatelky se zárukou měsíční mzdy 800 dolarů (14.000 korun). Abeline si myslela, že se jí podaří šetřit a posílat peníze domů dětem. Že to byl jen sen, pochopila okamžitě, když přistála v Bejrútu. "Byla to past, protože hned když jsem přijela, vzali mi doklady a řekli mi, že ta smlouva neplatí," sdělila.

Zaměstnali ji spolu s další ženou z Madagaskaru v domě bohatého páru, jemuž se právě narodila trojčata. "Neměly jsme čas se vyspat ani se umýt. Pracovala jsem 24 hodin denně a dostávala měsíčně 160 dolarů. Musela jsem ale ještě zaměstnavatelce platit za jídlo, protože zadarmo nám dávala jenom čtvrtku chleba denně a k tomu trochu ovoce," tvrdí žena. Z této první práce utekla po sedmi měsících, ze druhé pak po dvou letech.

Ženám jako ona se snaží pomoci svaz kvalifikovaných pomoc v domácnosti (SPDTS). Sociální pracovnice Fabienne Marie Angeová tvrdí, že některé z podobně zotročených žen skončily naprosto dezorientovány a nevědí ani, v jaké zemi jsou. "V Libanonu jim někdy zaměstnavatelé dávají drogy, aby byly výkonnější. Pracují 24 hodin sedm dní v týdnu a pořádně se nenajedí," říká Angeová.

Baholiarisoaová prý léky proti stresu, jak to nazýval její zaměstnavatel, odmítla. Říkala, že ženy po nich končily s vymytými mozky a stala se z nich zvířata určená k práci.

Angeová tvrdí, že některé z žen z Madagaskaru byly přinuceny k prostituci v klubech, jiné si prostitucí přivydělávají bokem, aby byly schopné zaplatit za jídlo.

Předsedkyně SPDTS Noro Randimbiarisonová uvádí případy nevyjasněných úmrtí Madagaskařanek v Libanonu. Když byla jejich těla vydána do vlasti, zjistilo se, že mnohým chybí tělesné orgány. "Některé z rodin otevřely rakve a zjistily, že dcera nemá oči a v důlcích po nich jsou skleněné oči z panenky, dalším chyběla střeva, jazyk nebo srdce. Opravdu to tak je," tvrdí Randimbiarisonová. Úmrtní lity prý příčinu smrti popisují nejasně, na některých je poznámka, že žena sama skočila z okna z výškové budovy. "Netušíme, kolik žen tam zemřelo nebo se zbláznilo, protože když se zeptáme zaměstnavatele, kde ta služka je, odpoví, že utekla, a je to. Neexistuje pro to důkaz a není možné ani dokázat, že ji prostě pohřbili někde na svém pozemku," tvrdí Randimbiarisonová.

Záležitostí se nyní zabývá ministryně pro obyvatelstvo Nadine Ramarosonová. V 90. letech prý vznikla organizovaná síť specializovaná na obchod s lidmi. Její součástí byli i vysocí vládní představitelé. Za 5000 dolarů (85.000 korun) vydává falešná pracovní povolení a cestovní doklady. Ramarosonová tvrdí, že se vláda nyní snaží síť rozbít, ale není to prý snadné.

Když v červnu jedna z pracovních agentur vypravovala 300 žen do Jordánska, bylo 43 žen, které podle dokumentace mířily do Saúdské Arábie a Kuvajtu, zastaveno před nástupem do letadla. Pocházely z odlehlých a velmi chudých oblastí, jejichž obyvatelstvo je většinou negramotné. Jedna šestnáctiletá dívka u sebe měla falešné doklady, podle nichž jí bylo 21 let. Na pracovních smlouvách bylo uvedeno, že budou pracovat v moderních institucích, přičemž většina z těch žen dle ministryně "ani neví, co to je elektřina".

Baholiarisoaová měla štěstí. Starší z jejích dětí ji sice už považovaly za mrtvou, ale nejmladší se obrátil na SPDTS se žádostí, aby mu pomohla matku najít. Agentura pak zjistila, že Baholiarisoaová několikrát telefonovala na konzulát v Bejrútu a žádala o repatriaci.

"Bolí mne, když vidím ty dívky odjíždět za prací, protože vím, co je čeká, hlavně ty, které jsou krásné," řekla. Ze skupiny, která se vrátila v březnu na Madagaskar, je jediná, kdo má teď práci. Mnoho ostatních zjistilo, že se manžel znovu oženil a že děti byly dány k adopci. (BBS, ČTK)