Potestující se sešli na Univerzitním náměstí v centru hlavního města, dav poklidně pochodoval až k budově parlamentu. Demonstranti provolávali hesla „zloději, zloději!“ nebo „zezignujte!“. Neprostestovali pouze mladí lidé, sešli se různé věkové i sociální skupiny napříč celou společností.

Skupiny demonstrantů ale také na některých místech překonaly policejní zátarasy a střetly se s policií.

Sorin Grindeanu.
Rumunská vláda stáhne sporné nařízení o korupci, oznámil premiér

Server Balkan Insight dodává, že někteří lidé dorazily do Bukureště stovky kilometrů jen kvůli demonstraci. Menší protesty se odehrály také ve městech Cluj, Timisoara, Constanta, Bacau, Sibiu a Iasi.

Země má novou premiérku, čelí ale pořád starým problémům. Prezident Klaus Iohannis minulý týden do úřadu premiérky jmenoval Vioricu Dancilaovou, která pracovala jako soudkyně v Evropském parlamentu. Bývalý předseda vlády Mihai Tudose rezignoval kvůli neshodám s vládnoucí sociální demokracií  (PSD).

Viorica Dancilaová a Liviu Dragnea
Rumunsko bude mít první premiérku, Vioricu Dancilaovou

Premiérka opakovaně nové reformy brání s tím, že mění anti-korupční zákony. Podle kritiků ale se díky nim právě korupce v nejvyšších patrech politiky rozšíří.  

Rok beze změn

Lidé v Rumunsku protestovali kvůli podobným problémům už před rokem. V ulicích se tehdy sešlo na 170 tisíc lidí, což bylo nejvíce od pádu režimu Nicolae Ceaušesca v roce 1989. Vláda chtěla tehdy dekriminalizovat hospodářské trestné činy úředníků, čímž by se politici zbavili zodpovědnosti za korupci.

Mezi roky 2006 a 2017 bylo za korupci odsouzeno na 20 ministrů, 53 poslanců a 19 senátorů včetně bývalého premiéra Adrian Nastase.

Podle hodnocení Transparency International je Rumunsko v korupčním žebříčku na 57. místě ze 176 posuzovaných zemí.

Viktor Orbán
Maďarská vláda bojuje proti Sorosovi. Sama tajně přijímá migranty