„Pokud k tomu budou Spojené státy donuceny, Severní Koreu zcela zničí. Spojené státy jsou připravené, ale doufejme, že to nebude nutné,“ prohlásil Trump.

„Raketový muž (Kim Čong-un) je na sebevražedné misi pro něj i jeho režim,“ dodal.

Americký prezident také označil severokorejský režim za zvrácený a obvinil jej z bezohledné snahy získat jaderné zbraně. Jeho jaderný a raketový program podle Trumpa ohrožuje celý svět. Upozornil také na to, že se režim dopouští věznění, mučení a zabíjení tisíců lidí. 

Prezident Miloš Zeman převzal 18. září v New Yorku ocenění za dlouhodobou podporu Izraele a Židů od Americké židovské organizace Gershon Jacobson Jewish Continuity Foundation (GJCF).
Zeman převzal v USA cenu za hájení zájmů Židů: Solidarita? Slovo nestačí

Zároveň poděkoval Číně a Rusku za podporu při prosazení sankcí vůči Pchjongjangu. Zároveň vyzval všechny státy, aby společně izolovaly severokorejský režim, dokud nezastaví své „nepřátelské chování“. Odsoudil každého, kdo do KLDR dodává zbraně.

Trump také řekl, že americká armáda bude brzy nejsilnější, jakou kdy byla.

"Americké zájmy jsou pro mě na prvním místě," řekl. "Při plnění našich závazků vůči ostatním národům si však uvědomujeme, že je v zájmu každého státu nalézt svou suverenitu, bezpečnost a prosperitu a tyto hodnoty společně s dalšími bránit," dodal. 

Ilustrační foto.
Boj s KLDR: Španělé vykázali velvyslance, USA mají v záloze vojenské varianty

To však podle něj nesplňuje Írán. Ten označil za "zkorumpovanou diktaturu", která má za cíl destabilizovat Blízký východ. Trump režim v Teheránu také obvinil z toho, že perzekuje vlastní občany a podporuje terorismus. Konkrétně zmínil íránskou podporu šíitského hnutí Hizballáh, podněcování občanské války v Jemenu a ohrožování Izraele.

Mezinárodní dohodu s Íránem o omezení jeho jaderného programu Trump znovu označil za nepřijatelnou a hanebnou pro Spojené státy.

Upozornil také na režim ve Venezuele, jehož situace je podle něj zcela "nepřijatelná", protože přivedl své obyvatele "na pokraj zkázy." Trump řekl, že USA jsou připraveny "k dalším akcím" ve Venezuele, pokud tamní vláda bude pokračovat v autoritářském způsobu řízení země. Podle něj není možné, aby Washington situaci pouze sledoval a nic neučinil.

"Spojené státy nemohou jen tak stát a dívat se," dodal. 

Aun Schan Su Ťij
Barmská vůdkyně chce prošetřit úprk Rohingů, viníky násilností potrestá