Počet uprchlíků na konci roku 2016 vzrostl o 300 tisíc oproti roku předchozímu, na druhou stranu se však jedná o mnohem menší nárůst než v letech 2014-2015, kdy se tento počet zvýšil o pět milionů. I tak jsou ale celková čísla stále velmi znepokojující. "Zdá se, že svět stále nedokázal nastolit mír," uvedl vysoký komisař OSN Filippo Grandi s tím, že se jedná o zneklidňující neúspěch mezinárodní diplomacie. 

Útok Talibanu na policejní velitelství. Ilustrační snímek
Dva víkendové útoky v Afghánistánu: Tálibán přitvrzuje

"V současnosti vidíme staré konflikty, které nadále přetrvávají, a zároveň stále vznikají nové, přičemž oba způsobují to, že lidé prchají ze své vlasti," pokračujeGrandi, "právě nucené vysídlení je symbolem pro války, které nikdy nekončí."

Nejedná se však jen o uprchlíky, kteří jsou uprchli do cizí země. Čísla zahrnují i lidi, kteří jsou nuceni pobývat na místě konfliktu.

Místo, kde se v berlínském parku Teirgarten scházejí mladiství prostituti.
Prodáváme se, abychom přežili, říkají mladí uprchlíci - prostituti v Německu

Komisař OSN také poukazuje na to, že nejvíce je zatíženo mnoho nejchudších států světa, neboť přibližně 84 procent celosvětově vysídlených lidí žije v chudých a středně příjmových zemích. "Jak mám požádat velmi chudé země například v Africe, na Středním východě, v Asii, aby přijaly miliony uprchlíků, pokud to odmítají ty bohatší?" utavřel.

OSN doufá, že tato alarmující čísla donutí bohaté země, aby svůj vztah k uprchlíkům přehodnotily. Neznamená to však jen to, aby jich přijaly více, ale aby se snažily o nastolení míru a případně pomohly lidem v místě konfliktu.

Ročně připluje z Libye do Evropy kolem 150 tisíc uprchlíků.
Libyjci zachránili 500 uprchlíků