Ministerstvo nařídilo po pondělní nehodě prověření deseti nově pořízených boeingů stejného typu, které vlastní Lion Air a národní letecký dopravce Garuda Indonesia.

Obě z letadel, u kterých byly objeveny závady, přitom vlastní právě Lion Air. Oba stroje budou podle zprávy ministerstva potřebovat nové komponenty.

Černá skříňka z indonéského Boeingu, kterou našli potápěči na dně moře.
Potápěči našli černou skříňku indonéského boeingu. Byla 15 kilometrů od pobřeží

Jeden z letounů měl problém se systémem stabilizace a u druhého se porucha týkala informačního displeje v kokpitu. Stejné potíže přitom mohlo mít podle vyšetřovatelů i zřícené letadlo. Ti v současnosti prověřují nalezenou černou skříňku, která by měla příčinu pádu vysvětlit.

Letecký analytik Dudi Sudibyo uvedl, že displej mohl v kokpitu chybně zobrazovat informace o rychlosti a výšce. „Mohou to být drobné problémy, ale musí být opraveny,“ řekl pro Channel NewsAsia. „S letadly, která mají byť jednu drobnou chybu, by se nemělo létat,“ upozornil.

Nehoda krátce po startu

Letadlo indonéské nízkonákladové společnosti Lion Air se v pondělí krátce po startu v Jakartě zřítilo do moře. Letoun měl namířeno na Sumatru a na palubě bylo 189 lidí, včetně tří dětí. Nehodu nikdo nepřežil.

Pátrání po troskách letounu Boeing 737 MAX 8 společnosti Lion Air
Potápěči zachytili signál z černé skříňky zříceného boeingu

Stroj vystartoval ráno v 6:20 místního času (0:30 SEČ), cesta na letiště Depati Amir do města Pangkalpinang mu měla zabrat hodinu. Lion Air uvedly, že řídili zkušení piloti, kteří měli dohromady nalétáno 11 tisíc letových hodin.

Lion Air je největší indonéská nízkonákladovka, kromě jihovýchodní Asie operuje v Austrálii a na Blízkém východě. Funguje od roku 1999, ve své historii čelila několika problémům kvůli špatnému řízení a bezpečnostním předpisům. Kvůli tomu jí bylo před dvěma lety zakázáno létat v evropském vzdušném prostoru.

Letadlo indonéské nízkonákladové společnosti Lion Air, které spadlo 29. října 2018 i se 189 lidmi na palibě do moře.
V Indonésii spadlo letadlo do moře. Na palubě bylo 189 lidí