Podle odborníků je základem nakupovat s rozmyslem a vsadit na kvalitu, zdravé pokrmy přitom musí hrát prim. Pravidelnost ve stravě je také zásadní. A v neposlední řadě myslete i na přísun kvalitních tuků.

Čočkové palačinky s pečenou paprikou
JÍDELNÍČEK: Netradiční slané palačinky se sýrem feta zasytí každého
  1. Nakupujte kvalitní, čerstvé potraviny, lépe častěji a v rozumném množství. Nedělejte si zásoby ze sladkostí, slaností – co doma nemáte, to nesníte.

  2. Jezte pravidelně 3x denně. Pokud máte mezi hlavními jídly hlad, přidejte jednu nebo dvě svačiny.

  3. Každý pokrm si upravte dle pravidla zdravého talíře, tj. tak, aby polovinu talíře tvořila zelenina, čtvrtinu bílkovina (ryby, libové maso, vejce, mléčné výrobky, luštěniny) a čtvrtinu sacharidy (příloha, pečivo).

  4. Vybírejte kvalitní zdroje bílkovin. Na trhu se objevila řada proteinových potravin (protein = bílkovina), ale čerstvé zdroje bílkovin jsou kvalitnější než instantní proteinové pokrmy nebo sladké proteinové tyčinky. Dopřejte si raději libové maso, vejce, luštěniny a středně tučné mléčné výrobky.

  5. Ryby jezte 2x týdně. Nebojte se ani tučných druhů, jsou zdrojem omega-3 nenasycených mastných kyselin.

  6. Luštěniny min. 1x týdně. Formou polévek, příloh, hlavních jídel, pomazánek (hummus), dokonce je můžete přidat i do moučníků.

  7. Jezte kvalitní tuky. Denně lžíci panenského rostlinného oleje nebo hrst ořechů či semínek.

  8. Jezte potraviny bohaté na vlákninu. Denně 2–3 porce celozrnných obilovin (vločky, celozrnné pečivo a přílohy), 4 porce zeleniny a 1–2 porce ovoce.

  9. Volte šetrné kulinární úpravy, tj. vaření, dušení, pečení nebo krátké restování. Smažení a fritování zbytečně zvyšuje energetickou hodnotu pokrmu a vznikají při něm karcinogenní látky.

  10. Změny zařazujte postupně a nesnažte se být 100%. Vyberte si jeden z výše uvedených bodů a až si jej zafixujete, pusťte se do dalšího. Občas zařaďte klidně i méně vhodnou potravinu, kterou máte rádi. Nedělte potraviny na dobré a špatné, ale na časté a příležitostné.
    Zajímavosti o hubnutí.
    ZAJÍMAVOST: První prokázaná anorektička? Císařovna Sisi

Stop obezitě.Zdroj: stob.czTIP: Vyvážený jídelníček si můžete sestavit s pomocí programu Sebekoučink na www.stobklub.cz. Program vám po vyplnění vstupních údajů navrhne, kolik energie a živin byste měli přijímat a je už jen na vás, jakými potravinami si jídelníček naplníte.

Přijďte se v rámci Světového dne obezity začátkem března poradit s odborníky STOBu nebo si zdarma nechat změřit složení těla. Více informací o akci na www.stob.cz.