Podle odborníků je základem nakupovat s rozmyslem a vsadit na kvalitu, zdravé pokrmy přitom musí hrát prim. Pravidelnost ve stravě je také zásadní. A v neposlední řadě myslete i na přísun kvalitních tuků.
-
Nakupujte kvalitní, čerstvé potraviny, lépe častěji a v rozumném množství. Nedělejte si zásoby ze sladkostí, slaností – co doma nemáte, to nesníte.
-
Jezte pravidelně 3x denně. Pokud máte mezi hlavními jídly hlad, přidejte jednu nebo dvě svačiny.
-
Každý pokrm si upravte dle pravidla zdravého talíře, tj. tak, aby polovinu talíře tvořila zelenina, čtvrtinu bílkovina (ryby, libové maso, vejce, mléčné výrobky, luštěniny) a čtvrtinu sacharidy (příloha, pečivo).
-
Vybírejte kvalitní zdroje bílkovin. Na trhu se objevila řada proteinových potravin (protein = bílkovina), ale čerstvé zdroje bílkovin jsou kvalitnější než instantní proteinové pokrmy nebo sladké proteinové tyčinky. Dopřejte si raději libové maso, vejce, luštěniny a středně tučné mléčné výrobky.
-
Ryby jezte 2x týdně. Nebojte se ani tučných druhů, jsou zdrojem omega-3 nenasycených mastných kyselin.
-
Luštěniny min. 1x týdně. Formou polévek, příloh, hlavních jídel, pomazánek (hummus), dokonce je můžete přidat i do moučníků.
-
Jezte kvalitní tuky. Denně lžíci panenského rostlinného oleje nebo hrst ořechů či semínek.
-
Jezte potraviny bohaté na vlákninu. Denně 2–3 porce celozrnných obilovin (vločky, celozrnné pečivo a přílohy), 4 porce zeleniny a 1–2 porce ovoce.
-
Volte šetrné kulinární úpravy, tj. vaření, dušení, pečení nebo krátké restování. Smažení a fritování zbytečně zvyšuje energetickou hodnotu pokrmu a vznikají při něm karcinogenní látky.
-
Změny zařazujte postupně a nesnažte se být 100%. Vyberte si jeden z výše uvedených bodů a až si jej zafixujete, pusťte se do dalšího. Občas zařaďte klidně i méně vhodnou potravinu, kterou máte rádi. Nedělte potraviny na dobré a špatné, ale na časté a příležitostné.
TIP: Vyvážený jídelníček si můžete sestavit s pomocí programu Sebekoučink na www.stobklub.cz. Program vám po vyplnění vstupních údajů navrhne, kolik energie a živin byste měli přijímat a je už jen na vás, jakými potravinami si jídelníček naplníte.
Přijďte se v rámci Světového dne obezity začátkem března poradit s odborníky STOBu nebo si zdarma nechat změřit složení těla. Více informací o akci na www.stob.cz.