Atraktivní a vzdělaná panovnice byla proslulá nejenom krásou a nádhernými vlasy, ale též neustálou touhou po svobodě a volnosti. Ráda hodně cestovala a na své poslední vycházce byla v září 1898 zavražděna.

Čočkové palačinky s pečenou paprikou
JÍDELNÍČEK: Netradiční slané palačinky se sýrem feta zasytí každého

Sisi opravdu držela drastické diety, cvičila a dávala si na postavu pozor. Mnoho času trávila v domácí tělocvičně, kterou si nechala zřídit ve svém paláci. Už ve své době byla ikonou. Její vzhled chválili významní muži z celého světa.

Alžběta byla po celý život posedlá svým vzhledem, za svoji největší pýchu považovala své neuvěřitelně dlouhé, krásné a husté hnědé vlasy, které později dosahovaly až na zem a byly předmětem mnoha obdivu jak mužů, tak žen. Každý den jí její osobní kadeřnice Franciska Feifaliková musela předkládat vyčesané vlasy na stříbrném podnose. Později kadeřnice vymyslela trik, aby ji císařovna nepotrestala: pod zástěrku připevnila pásku pomazanou lepidlem a tam vyčesané vlasy lepila.

Šampón? 30 žloutků a francovka

Česání se odehrávalo odpoledne a trvalo dvě hodiny. Obvykle nosívala splétanou vlasovou korunu, kterou označovala jako „účes pro snímek na zatykač“. Jednou nebo dvakrát do měsíce se konalo mytí vlasů. V tu dobu nesměl nikdo na císařovnu promluvit. Franciska připravovala směs ze třiceti žloutků a francovky.

Tento šampon nanášela štětcem na prameny a působil hodinu. Poté se vlasy umyly teplou vodou a pak se opláchly vývarem ze slupek vlašských ořechů. Po umytí chodila císařovna sem a tam, dokud neuschly.

Základem je nakupovat s rozmyslem a vsadit na kvalitu, zdravé pokrmy přitom musí hrát prim.
RADA: Jednoduché desatero pro sestavení správného jídelníčku

Další císařovninou posedlostí byla její váha – držela drastické diety – jedla jen ovoce a pila šťávu ze syrového masa, mléko, víno, nosila silně utažené šněrovačky. Váha 55 kilogramů je nejvyšší váhou, jíž při 172 cm dosáhla. Většinou se její váha pohybovala mezi 45–50 kily. Váhu si kontrolovala třikrát denně. Také si nechávala jednou denně měřit pas, stehna a lýtka.