"Má skvělá podzimní bilance: zlomený palec (natřikrát) v Ramsau - koncem října, dvě zlomená žebra z pádu v Gällivare koncem listopadu a nyní diagnostikována… tedy bez šance na účast v Tour de Ski," napsal na facebooku Bauer. Tour začne první etapou ve švýcarském Lenzerheide na Nový rok.

Trojnásobný olympijský medailista kvůli zranění několikrát odložil start do sezony. Po pádu v tréninku v Gällivare nestartoval v závodech Světového poháru v Kuusamu, Lillehammeru ani Davosu, vynechal také začátek série dálkových běhů, kterou chtěl se SP kombinovat.

Původně očekával, že by mohl sezonu odstartovat minulý víkend v Toblachu, kvůli přetrvávajícím problémům se žebry však start v Itálii vzdal. Doufal, že stihne Tour, kterou vyhrál v letech 2008 a 2010, ale nová diagnóza mu vystavila další stop.

"Lukáš absolvoval několik dalších vyšetření a konečně se zjistil původ nekončících potíží. Bohužel, byla potvrzena dvě zlomená žebra, a tak Lukáš vypadává i z nadcházející Tour de Ski. Až následný vývoj ukáže, kdy se bude moci Lukáš znovu pustit do tréninku a kdy ho budeme moci vidět na startu…" uvedl v prohlášení na webu jeho tým Pioneer Investments - Craft.

Největší mužskou nadějí české reprezentace na prestižní Tour tak bude Martin Jakš, jemuž se ale zatím v sezoně příliš nedařilo. První body získal teprve v Toblachu, kde na klasické patnáctce obsadil 26. pozici.