Pětadvacetiletý Niskanen porazil v intervalovém závodu o 17,9 sekundy Nora Martina Johnsruda Sundbyho, jenž v Lahti získal druhé stříbro po skiatlonu. Třetí skončil s odstupem 31,3 sekundy Sundbyho krajan Niklas Dyrhaug.

Čtěte také: Sportovní veteráni aneb když Jágr, Hilgertová a spol. zastaví čas

Bauer se dnes představil na svém jedenáctém mistrovství světa a na oblíbené trati, z níž má stříbrné medaile z olympijských her v Turíně a MS v Liberci, byl nejlepší z Čechů. Na Niskanena ztratil historicky nejúspěšnější český běžec na lyžích 2:03,2 minuty. Martin Jakš obsadil s odstupem další půlminuty 28. pozici, Petr Knop byl 38. a Miroslav Rypl 51.

Majitel pěti medailí ze světových šampionátů a olympijských her Bauer, jenž se už specializuje spíše na dálkové běhy, se držel kolem dvacátého místa v celém průběhu závodu. Výrazně vylepšil svůj výsledek z klasické patnáctky z úvodu sezony ve finské Ruce, kde dojel devětadvacátý.

Bauer by se mohl v Lahti ještě představit ve štafetě. Stříbro z klasické padesátky z předloňského šampionátu ve Falunu obhajovat nebude, neboť maraton se letos pojede na závěr MS volnou technikou.

Sundby se zlata opět nedočkal

Niskanen si k radosti 30.000 fanoušků v areálu vynahradil zklamání z nedělního sprintu dvojic, kdy v boji o zlato upadl po kolizi s Norem Emilem Iversenem a musel se spojit s bronzem. Dnes se žádné chyby nedopustil a oplatil Sundbymu porážku z únorové generálky na MS v Otepää.

Vedoucí muž Světového poháru Sundby se opět nedočkal prvního individuálního zlata v kariéře, jež by bylo zároveň jubilejní sté pro Norsko v historii MS. Navzdory absenci svého ruského přemožitele ze skiatlonu Sergeje Usťugova byl potřetí na světovém šampionátu druhý a prodloužil čekání norských mužů na zlato z Lahti.

Nepřehlédněte: Zazáří čeští atleti na halovém ME? Jedu obhájit zlato, uvedl Maslák