"Jsem trošku napnutý, jaký to bude," řekl Bauer v telefonickém rozhovoru ČTK. Poslední závod jel 20. prosince v Davosu, pak plánovaně vynechal Tour de Ski, ale kvůli nemoci nejel ani Jizerskou padesátku či mistrovství republiky.

Zavrhl přípravu ve vyšší nadmořské výšce a na začátku února se přesunul do Langbergetu, kde se Češi před čtyřmi lety připravovali na mistrovství v Oslu, aby měl klid na trénink a unikl i chřipkové epidemii. "Odjel jsem v pravý čas. Třetí nemoc už bych asi nerozdýchal. Zdravotně jsem na tom dobře," pomyslně zaklepal Bauer.

Před začátkem zimy bral poprvé po dvou letech antibiotika, a proto se v úvodu sezony rozjížděl pomaleji. Právě v Davosu před vánočními svátky skončil na 15 km dvanáctý, ale pak musel znovu užívat antibiotika a od té doby jen trénuje.

"Takhle dlouhá doba bez závodů mě sice v klidu nechává, ale samozřejmě úplně netěší. Netrénoval jsem celý rok, abych koukal na závody v televizi," řekl Bauer. "Před sebou mám svědomí čisté. Udělal jsem, co jsem mohl, a je cítit zlepšení."

Věří, že propadák to nebude

V Langbergetu využil výborných podmínek a zvládl v tréninku všechno, co plánoval. "Už není období na velké objemy, jezdil jsem takové trojdenky. Vždy jeden těžký trénink a zbytek byl na živost a vyježdění na dobití baterek," popisoval svůj program, který každý den začínal okolo deváté hodiny a končil v sedm večer.

Ve čtvrtek sedl do auta a čekala ho více než šestihodinová cesta do Östersundu, kde nikdy nezávodil. "Už se těším, až se začne něco dít. Je to ticho před bouří. Beru to jako důležitý prvek před Falunem a snad předvedu slušný výsledek, ale netroufám si odhadovat, jak moc dobrý," řekl Bauer. Věří, že propadák to nebude.

Lyže mu na trénink připravoval a testoval jeho osobní servisman Vít Zahula a spolu trávili dlouhé dny o samotě. "Mně to vyhovovalo a nevadilo mi to. A na hlavu nám to neleze, i když se oba těšíme, až změníme rajon a vyjedeme do civilizace," řekl Bauer. Oba po večerech sledovali díly amerického seriálu Útěk z vězení.

Na medaili zaútočí na 50 km klasicky

Jedno se ale nezměnilo. Bauera si hluboko v lesích našli dopingoví komisaři. "Už jsem si říkal, jestli přijedou, a přesně ten den se objevili, takže to je klasický průběh přípravy před vrcholem sezony po všech stránkách," řekl běžec.

Z mistrovství světa má Bauer doma jednu medaili. V roce 2009 získal stříbro na klasické patnáctce v Liberci. Ve Falunu chce na stupně vítězů útočit v závodu na 50 km klasicky s hromadným startem. "To platí, na tom se nic nemění. Už se na ten vír těším a doufám, že budu jedním z těch, kteří budou ten vír určovat."

Po Östersundu se sedmatřicetiletý Bauer vrátí do Langbergetu, kde by chtěl v klidu trénovat na šampionát. Do Falunu se přesune o týden později. Vedle padesátky má v plánu už jen jeden závod, a to buď volnou patnáctku, nebo štafetu.