Krasobruslení se ale nevzdá. „Je strašně těžké odejít, když to dělám už padesát let. Takže trénuji mladé a v tom hodlám pokračovat. Mám asi dvanáct svěřenců. Bez bruslení si život neumím představit. Na ledě jsem každý den,“ uvedl rodák z Bratislavy, jenž od roku 1995 žije v americkém Salt Lake City.

Nadále ovšem cítí lásku ke kořenům. „Pokládám se za Čechoslováka. Mám tu rodinu a strašně rád se vracím. Matka navíc pochází z Brna,“ sdělil.

Velká cena České republiky silničních motocyklů na brněnském Masarykově okruhu. Ilustrační foto.
Dluh za Velkou cenu? Část zaplatí Brno a kraj, ministerstvo další peníze nepošle

Od září se věnuje také české sportovkyni. Na dálku radí talentované Brňačce Elišce Březinové. „Jsem konzultant. Pošle mi video z tréninku, já to ohodnotím a poradím, co zlepšit,“ vysvětlil kouč.

Březinová si mentora pochvaluje. „Rozumíme si. Dává mi zpětnou vazbu, zažil velké závody a ví, o co jde a jaký je stres. Takže se snaží člověka uklidnit,“ popsala brněnská krasobruslařka.

Na olympijského medailistu jí dal kontakt otec Rudolf Březina, sám bývalý krasobruslař. „V Salt Lake City jsem byla na závodech bez trenéra, tak mi dal táta číslo na Jozefa. Domluvili jsme se a od té doby komunikujeme,“ přiblížila dvaadvacetiletá sportovkyně.

Krasobruslař Michal Březina.
Ani osobní rekord nestačil. Krasobruslař Březina jen vyrovnal české maximum

Dle Sabovčíka ji čeká zářná budoucnost. „Má předpoklady, aby byla opravdu dobrá. Skokansky je na tom výborně, záleží na aktuálním výkonu a rozhodčích,“ zhodnotil.

V cestě jí však stojí těžší podmínky. „Dnes je velmi náročné udržet se na vrcholu. Když jsem jel na první mistrovství světa, nikdo neskákal trojitého axela. Nyní se bez něj člověk neobejde. Bez čtveráku se v sólu jako muž nahoru nedostanete,“ postřehl Sabovčík, jenž čtverný skok v mezinárodní soutěži předvedl jako vůbec první.

JAROSLAV GALBA

Extraligoví hokejisté Zlína (vš žlutém) v nedělním 26. kole doma hostili mistrovskou Kometu Brno.
Kometa zdolala Zlín: Kašík kapituloval už po devíti vteřinách. Zaspal jsem, říká