Jak sám ale v rozhovoru pro Deník uvádí, nechce se před závody v Asii nijak stresovat přehnanými očekáváními.

Čtyřiadvacátého listopadu vás čeká první závod Světového poháru. Jaká byla příprava?

Velmi podobná předchozím, takže žádná zásadní změna. Delší dobu jsem se během přípravy potýkal s větší únavou, jako bych se na soustředění ve Francii utavil. Reagovali jsme na to částečnou modifikací plánu a snad se nám podařilo nechat toto odeznít. V přípravě jsme se neflákali, podmínky jsme měli opravdu dobré. Doufám, že je v zimě dokážeme prodat.

Vloni jste usilovně pracovali na zrychlení střelby. Co bylo primárním cílem přípravy letos?

Na rychlosti a přesnosti střelby se dá pracovat ne-ustále, tudíž jsme v tomto trendu pokračovali. Věnovali jsme se ale stejně technice běhu a dalším parametrům. Biatlon je natolik komplexní, že nic nelze nechat ležet ladem. Vloni jsme pozornost upnuli na střelbu, protože jsme cítili, že v její rychlosti máme slabinu a nesmíme si nechat ujet vlak.

Minulost. Ze servisního kamionu zmizí portrét Gabriely Koukalové
Čeští biatlonisté se pochlubili zbrusu novým servisním kamionem

Někteří členové týmu měli, či stále ještě mají, zdravotní problémy, vy jste také zmínil zvýšenou únavu. Jak jste na tom zdravotně nyní?

Určitý fyzický útlum mě zaskočil, nicméně jiné zdravotní problémy a zranění jsem nezaznamenal. Cítím se v pořádku.

Hlavním cílem sezony budou zimní olympijské hry. Jak se na svoji čtvrtou účast těšíte a jaké cíle si do závodů dáte?

Cíle si nedávám, stejně jako to nedělám již několik let. Nechci se svazovat vlastními předsevzetími a zvyšovat tak na sebe tlak. Na olympiádu se samozřejmě svým způsobem těším, nicméně nedělám z nich až takovou vědu, vždyť jsou to „jenom“ závody. Jen je okolo nich větší cirkus než ve Světovém poháru.

Olympijský okruh jste si v minulosti osahali. Bude vám vyhovovat?

Sice jsme v Koreji závodili několikrát, vždycky to ale bylo bez možnosti se pořádně aklimatizovat. Tentokrát to tedy bude jiné. Doufejme, že se nám plán na aklimatizaci vydaří a že nám prospěje. Zároveň doufám, že v době olym-piády budou o něco lepší podmínky, a že i tratě budou lépe připravené. Přesněji, že nebudeme znovu lyžovat na směsi sněhu a písku. Že bude sněhu pod-statně větší poměr. (směje se)

Na kole byla nejrychlejší Koukalová
Biatlonisté už začali makat, nové tváře ale nepřibyly

Úspěchu na olympiádě dost možná podřídí celou sezonu i největší esa světového biatlonu. Nebude tak mít letošní ročník Světového poháru nižší úroveň z důvodu ladění formy právě až na únor?

Nemyslím si, že se olympiáda projeví nějak zásadně na svěťáku. Možná v lednu někdo sem tam vynechá závod, ale půjde spíše o výjimky.

Přestože i přes léto občas probleskly určité zprávy, v podstatě jakoby utichly spory ohledně dopingových kauz a jejich řešení ze strany IBU. Byli závodníci v nějakém kontaktu a řešili, „co dál“?

My se koncentrujeme především na přísnější pravidla, která by měla zajistit menší toleranci dopingu v budoucnosti. Na konci minulé sezony vznikla skupina, která měla připravit změny pravidel na základě požadavků, jež jsme jako sportovci prezentovali peticí. V této skupině za nás bojuje například Lowell Bailey, ale bohužel máme pocit, že ostatní její členové se spíše snaží znění pravidel mírnit. Leckdy až natolik, že by vlastně neměly odstrašující účinek, kterého chceme dosáhnout. Boj na tomto poli pro nás ještě není ukončen, a bohužel se tím budeme muset zabývat i během letošního ročníku.

Skikrosařka Andrea Zemanová.
Skikrosařka Zemanová: Rok hrůzy. Běhala jsem po doktorech