Úřadující vítězka Světového poháru a vlajkonoš české výpravy na olympijských hrách v Londýně tvoří sledovaný pár od předloňského léta.

"Není to žádné impulzivní rozhodnutí, svatbu jsme připravovali několik měsíců. Přátelům jsme nic netajili, naštěstí máme kolem sebe lidi, kteří umí udržet tajemství. Termín jsme vybrali tak, aby vyhovoval našim sportovním kalendářům a nezalekli jsme se ani pověr, které se váží ke květnu nebo k pátku třináctého," uvedli novomanželé v tiskové zprávě.

Svatba se uskutečnila rok poté, co Koukal požádal Soukalovou o ruku. "Bylo to romantické překvapení na Žižkovské věži v Praze. Jeden z nejhezčích večerů v mém životě. Celý Světový pohár jsem tak jezdila jako zasnoubená slečna. Možná i proto se mi tak dařilo," uvedla už paní Koukalová, která ovládla celkové pořadí SP jako druhá Češka.

Svatebčanů se na obřadu sešlo 120. Dostali stylizovanou pozvánku, na které bylo pouze jméno nevěsty. První písmeno v jejím příjmení pak bylo přelepeno proužkem papírku. Po jeho odtržení zmizelo "S" a ze jména Soukalová se stalo Koukalová.

Místo darů sbírka na ochrnutého Péťu

Obřad se konal v nedostavěném gotickém chrámu v Panenském Týnci. "Chtěli jsme neformálnější styl svatby, žádné přezdobené prostory ani výrazné dekorace a pětichodová menu. Ve stejném stylu jsme zvolili i oblečení," řekla Koukalová.

Šestadvacetileté nevěstě připravila šaty její kamarádka Beata Rajská, o čtyři roky starší ženich měl anglický oblek. "Díky naší profesi nosíme nejčastěji sportovní oblečení, ale na slavnostní události se rádi hodíme do gala. Ani nechtějte vědět, jak dlouho se Gábina na svatbu upravovala. Mile mě ale překvapila, že to nakonec stihla," žertoval Koukal.

Svatební dary novomanželé oželeli. Svatebčany a přátele požádali, ať společně s nimi raději pomohou někomu, kdo neměl v životě takové štěstí. "Rozhodli jsme se vyhlásit sbírku na malého Péťu a jeho maminku, kteří při vážné autonehodě přišli o tatínka a sami si z ní odnesli trvalé následky. Péťa skončil na vozíku, a proto potřebují upravit byt, koupit speciální pomůcky pro handicapované a hlavně další finance na náklady spojené s rehabilitací," řekl Koukal.

"Na svatbu jsme mohli pozvat jen omezený počet přátel, ale věříme, že naši známí i fanoušci oslaví náš velký den spolu s námi a také přispějí na Konto Bariéry," uvedla biatlonistka.

Potomka zatím neplánují

Místo své svatební cesty prozradit nechtějí. Vzhledem ke sportovním povinnostem nebudou líbánky dlouhé. Koukal se připravuje již na své třetí olympijské hry, jeho žena trénuje na novou sezonu.

"Přírůstek do rodiny nečekáme, všechno má svůj čas. Člověk někdy osudu neporučí, ale já už mám do závodění opět velkou chuť. Dalším sportovním cílem jsou olympijské hry 2018 v Koreji," uvedla dvojnásobná stříbrná medailistka z OH v Soči, která má i kompletní sadu medailí z mistrovství světa v čele s loňským zlatem ze smíšené štafety.

Koukal je dlouhodobě nejlepším českým badmintonistou. Před šesti lety úspěšně bojoval s rakovinou varlat. Po srpnových OH v Riu de Janeiro plánuje uzavřít kariéru.

Výběr sňatků známých čs. a českých sportovců (řazeno dle data):

Emil Zátopek a Dana Ingrová (atletika) - 24. října 1948, Uherské Hradiště,
Olga Fikotová a Harold Conolly (atletika) - 27. března 1957, Praha - Staroměstská radnice,
Věra Čáslavská a Josef Odložil (atletika) - 26. října 1968, Mexiko,
Luboš Hilgert a Štěpánka Prošková (vodní slalom) - 19. června 1986, Praha,
Radka Kovaříková a René Novotný (krasobruslení) - 1. června 1996, Brno,
Tomáš Dvořák a Gabriela Vránová (atletika) - 23. srpna 1996, Praha - Novoměstská radnice,
Robert Změlík a Andrea Solárová (atletika) - 28. září 1997, Bratislava,
Roman Šebrle a Eva Kasalová (atletika) - 16. září 2000, Rychnov nad Kněžnou - Kolowratský zámek,
David Rikl a Adriana Gerši (tenis) - 14. června 2003, Senohraby u Prahy,
Klára Koukalová (tenis) a Jan Zakopal (fotbal) - 6. června 2006, Praha,
Barbora Strýcová a Jakub Herm-Záhlava (tenis) - 9. září 2006, Plzeň,
Kateřina Kůrková a Matt Emmons (sportovní střelba) - 1. července 2007, zámecký statek Býkov u Plzně,
Denisa Ščerbová (atletika) a Lukáš Rosol (tenis) - 14. listopadu 2008, Havířov,
Radek Štěpánek a Nicole Vaidišová (tenis) - 17. července 2010, Praha,
Tomáš Janků a Kateřina Baďurová (atletika) - 11. září 2010, Liblice,
Jiřina Ptáčníková a Petr Svoboda (atletika) - 21. září 2012, Zadov,
Petr Koukal (badminton) a Gabriela Soukalová (biatlon) - 13. května 2016.