Potíž číslo jedna? Dá se shrnout do čtyř výmluvných písmen KLDR. Kim Čong-un, obtloustlý vůdce totalitní země na severu Korejského poloostrova, haraší jadernými zbraněmi, vyžívá se ve válečnickém slovníku a především kvůli němu (když tedy odhlédneme od temperamentu amerického prezidenta Donalda Trumpa) napětí v oblasti prudce stoupá.

Pchjongčchang leží v horách nějakých osmdesát kilometrů od hranic s KLDR. Hlavně ve Spojených státech se teď vášnivě debatuje o tom, zda budou američtí sportovci v dějišti her v bezpečí. „Musíme bedlivě sledovat, co se v Severní Koreji děje, a to se mění každým dnem,“ uvedla Nikki Haleyová, americká velvyslankyně při OSN.

Ta v uplynulém týdnu vzbudila rozruch, když prohlásila, že účast USA na olympiádě je prý „stále otevřená věc“. Následně se ozval Bílý dům s tím, že to zdaleka není tak horké a že nic nebrání americkým reprezentantům účastnit se her. Rozhodně to ale je velké téma.

Gabriela Koukalová dlouhodobě vystupuje proti dopingu ve sportu
Koukalová o ruském dopingu: Nejedná se o domněnky, ale o důkazy

„Americký bojkot olympiády v Pchjongčchangu by byl špatný krok. Představitelům KLDR by se tím ukázalo, že můžou svými hrozbami ovlivnit USA. Zároveň by to bylo velké zklamání pro Jižní Koreu a mohlo by to vést k třenicím mezi klíčovými spojenci,“ řekla pro týdeník Newsweek Lisa Collinsová, expertka na problematiku KLDR.

ČEŠI KIMA NEŘEŠÍ

Není možné, že na dálku vypadá problém bezpečnosti palčivěji než ve skutečnosti? Podle šéfa české výpravy Martina Doktora, který byl v Pchjongčchangu koncem října na inspekční cestě, jsou obavy poněkud nafouknuté.

„Tam to nikdo moc neřeší. Místní lidé jsou na tu situaci zvyklí už dost dlouho a nenechají se tím rozptylovat,“ popsal Doktor. Bezpečnostní hrozby k olympiádám bohužel neodmyslitelně patří, sportovci by se jimi ale neměli nechat ovlivnit. „Já věřím informacím MOV, že to nijak neovlivní chod her. Nic jiného mi ani nezbývá,“ dodal Doktor.

Michaela Sejpalová (vlevo).
Rychlobruslařka Sejpalová o OH: Postup je splněním mého celoživotního snu

Přepracovaným organizátorům her v Pchjongčchangu každopádně není co závidět. Samotné pořádání olympiády je nesmírně náročná a složitá záležitost. Soulem navíc před časem otřásla politická a korupční krize, ve skluzu je výstavba dopravní infrastruktury. Korejci k tomu všemu ale řeší spoustu dalších trablů. Kromě bezpečnostních rizik, souvisejících s nevyzpytatelným sousedem, to je hlavně zájem lidí o vstupenky. Přesněji řečeno: nezájem.

MÍRNÝ OPTIMISMUS

Především v samotné Jižní Koreji o lístky na hry zatím nebyl moc velký zájem. O to víc pořadatele vyděsilo vyloučení Ruska, se kterým zřejmě bude souviset značný úbytek ruských fanoušků. „Nečekal jsem, že MOV zajde tak daleko. Já si myslím, že čím víc národů a sportovců bude na hrách závodit, tím lépe,“ ozval se šéf organizačního výboru Lee Hee-beom.

Otazníky kolem účasti ruských reprezentantů, absence hokejových hvězd z NHL, hrozba válečného konfliktu to všechno zájmu o olympiádu moc nepřispívá. Poslední zprávy z Koreje jsou ale mírně optimistické. Během listopadu se prý prodej vstupenek v pořadatelské zemi výrazně zvýšil, údajně hlavně v souvislosti s mumrajem kolem štafety s pochodní a koncertem u příležitosti 100 dnů do zahájení her.

„Nám bylo řečeno, že nemáme mít strach. Když se v Koreji řekne, že někam půjdou všichni, tak tam opravdu půjdou. Jak se hry budou blížit, vstupenky začnou mizet,“ prohlásil před časem Doktor.

Ilustrační foto
Orodování za sbornou. Bez ní bude z olympiády fraška