Biatlonu hodně pomohlo uspořádání mistrovství světa v roce 2013, které bylo mimořádně úspěšné.

Potom přišla olympiáda v Soči s českou medailovou žní. Loni v lednu přišlo na Světový pohár v biatlonu do Vysočina Areny na tři závodní dny sto tisíc fanoušků.

Letos neviděla čtyři zajímavé závody Zlaté lyže ani desetina…

„Biatlon zažívá ve světě a u nás obzvlášť velký boom. Zásluhu na tom mají hlavně výsledky našich závodníků, to ale nemůže trvat donekonečna. Musíme si toho vážit, přijdou horší časy," upozorňuje šéf organizačního výboru a předseda novoměstského klubu Jiří Hamza.

Ten odhadoval, že by na víkendové závody Světového poháru v běžeckém lyžování mohlo přijít až deset tisíc diváků. Nestalo se. Návštěva byla obdobná jako před dvěma roky, tehdy se ale konaly ve Vysočina Areně nepříliš populární sprinty.

Výchova nových závodníků

„Škoda, že jsme před časem vypadli ze seriálu Světového poháru. Musíme sázet na distanční závody, to je novoměstská cesta. O ty tady byl vždycky zájem. Už teď můžu říct, že v roce 2018 tady zase budou," říká tiskový mluvčí běžeckého úseku Mezinárodní lyžařské federace Michal Lamplot, novoměstský rodák.

České lyžování navíc čeká střídání stráží. Dlouholeté ikoně Lukášovi Bauerovi je 38 let, třicátník je už i Martin Jakš, k němu se zanedlouho přidá i Eva Vrabcová-Nývltová.

„Biatlon je nyní na vlně, našim závodníkům se daří. My musíme vychovat nové závodníky typu Bauera nebo Neumannové," přidává názor mistr světa z Val di Fiemme ve volné padesátce Martin Koukal.

Jenže běžeckému sportu momentálně spíš talentovaní odcházejí - „přeběhlíci" k biatlonu Lucie Charvátová nebo Ludmila Horká jsou příkladem.

Jedno je však jisté, skalní příznivci jsou vděční. Svým závodníkům vytvořili opět báječnou kulisu. Na tom se nic nemění.