Sedíte nebo stojíte, očima fixujete sluneční paprsky lesknoucí se na hladině Japonského moře, mrazí vás v zádech a děkujete osudu, že můžete být na světě.

Čtěte také: Fenomén jménem Sáblíková. Kdy v Česku vyroste rychlobruslařská hala?

Martina Sáblíková však nemá na romantiku čas, zajímá ji jiná část Kangnungu. Rychlobruslařská královna se pohybuje v místech, kde přesně za rok začne další zimní olympiáda. V elegantní futuristické hale s jednoduchým názvem Kangnung Oval dnes začíná mistrovství světa na jednotlivých tratích. „Těším se, ale to všichni," vzkazuje Sáblíková z Koreje.

Pokud se v záplavě rychlobruslařských závodů lehce ztrácíte, vězte, že Martinu S. čeká akce, ze které má už 17 medailí, 12 zlatých a 5 stříbrných.

Slušná sbírka, co říkáte? Teď ji může zase rozšířit, z loňského šampionátu v Kolomně bude obhajovat tituly na trojce a pětce.

Legenda? Teprve až skončí

Nic nepodcenila, do Koreje přiletěla už zkraje minulého týdne. „To víte, osmihodinový časový posun. Aklimatizace je základ," vykládala pro svůj web. „V Asii jsem v téhle sezoně už potřetí, ale nedá se nic dělat."

Třetí asijská zastávka se jeví jako nejdůležitější: MS se uskuteční v olympijské hale, kde si Sáblíková může za rok pojistit sportovní nesmrtelnost. „Je to úplně nový barák, aspoň si otestujeme ovál. Je jasné, že medaile posílí sebevědomí."

Kolem kmitají dělníci a olympijskou symboliku si může připomenout i Sáblíková: po vítězstvích na generálkových MS ve Vancouveru 2009 a Soči 2013 vyhrála i následující rok pod pěti spojenými kruhy, z her má tři zlaté placky.

„Jestli se cítím jako legenda? Vždyť ještě pořád závodím," usmívá se.

Takže ne, Martino? „Až skončím a bude se o mně mluvit jako o rychlobruslařské legendě, tak asi budu ráda. Ale ještě chci něco dokázat."

Překoná svůj vzor?

„Něco" už v sezoně dokázala: pojedenácté za sebou s předstihem ovládla Světový pohár na dlouhých tratích, čímž trumfla Gundu Niemannovou-Stirnemannovou z Německa. „Je bezvadné se jedenáct let v řadě držet na špici. Takhle by to chtěl každý sportovec."

A ještě jedno její niterné vyznání: „Čím jsem starší, tím víc si vážím každého umístění na pódiu."

Pokud slečna Martina v Kangnungu urve aspoň jedno zlato (od roku 2007 se jí to povedlo na každém MS), překoná další legendární Němku Anni Friesingerovou, svůj dávný vzor.

Věnuje si dívka ze země, kde nestojí ani jeden rychlobruslařský ovál, další pohádku?

Ve hře nebude jen Sáblíková, sledujte i sprinterku Karolínu Erbanovou. Nedávno byla dvakrát druhá na SP v Berlíně a ani ona se nepřijela do Koreje dojímat nad východem slunce.

Nepřehlédněte: Sáblíková vyhrála pojedenácté Světový pohár, Erbanová třetí na kilometru