A šlo o triumf výjimečný. Krátce před závodem totiž české olympijské vítězce zemřel otec. Dlouho zvažovala, jestli má vůbec startovat, po dohodě s rodinou se ale nakonec rozhodla jít do akce.

„Život píše různé příběhy a zkouší mou odolnost. Byl to právě taťka, který mě spolu s mojí mamkou učil bojovat, nevzdávat se a věřit, že cesta, kterou jsem si vybrala, je správná. Dnes jsem vyhrála pro něj,“ uvedla Samková.

Ester Ledecká
Osmdesát pět vyvolených. Zopakují Češi na OH medailové žně?

V Turecku ukázala, že s blížící se olympiádou má čím dál lepší formu. Zatímco předchozí tři podniky SP musela kvůli zraněnému rameni vynechat, o víkendu soupeřkám vyslala jasný vzkaz – jsem zase zpátky.

„Po zranění ramene a rekonvalescenci ukázala, že neztratila nic ze své psychické síly a formy,“ chválil Samkovou trenér Marek Jelínek. Česká závodnice vyhrála osmifinále, že čtvrtfinále i semifinále postupovala vždy jako druhá. Ve finále měla slabší start, ale ztrátu pak s přehledem dohnala.

Z výše zmíněných důvodů se nejednalo o obyčejný závod. „Evka svou výhrou ukázala, jak obrovsky silná osobnost v ní dřímá. Skláním se před ní a věřím, že se jí dostane klidu, který teď potřebuje,“ poznamenal kouč Jelínek.

„Porazit smutek a poprat se o své místo je přesně to, co by si taťka přál a byl by na mě pyšný,“ uzavřela Samková, která včera navíc přidala společně s Vendulou Hopjákovou druhé místo v závodu dvojic. Pak odcestovala domů za rodinou.

„Je to skvělý výsledek, když si uvědomíte, že si obě v prosinci prošly zraněním ramene, Eva navíc zprávou o smrti táty. Dnes obě ukázaly sílu, Vendy navíc potvrdila, že do světové špičky právem patří i ona,“ chválil Jelínek.

Samková by měla začátkem února startovat ještě ve Feldbergu, pak už je na programu olympiáda. Usměvavá závodnice bude v Pchjongčchangu obhajovat zlato ze Soči. Vítězná forma se jí vrátila v pravý čas…

Martin Jakš v závodu Světového poháru v Novém Městě na Moravě.
Jakš nabírá síly na olympijské hry, po Tour se chystá v Itálii