OD ZVLÁŠTNÍHO ZPRAVODAJE

„Mám rád to české přísloví do třetice všeho dobrého, ale říkám ho jen do půlky," usměje se před svým posledním startem pod pěti kruhy sedmadvacetiletý Verner.

Bude pro vás zvláštní končit na olympiádě?
Olympiáda je vždycky něco speciálního, ale já už jsem dvě odjel, myslím, že jsem přestál ten první šok, když člověk přijede a všechno je obrovské, velké. Vidíte sportovce a všichni jsou nadšení. Teď se ji opravdu budu snažit brát jako normální závod.

Doléhá na vás vidina loučení?
Když do toho takhle pořád někdo píchá, je to speciální. (směje se) Jsem přesvědčený, že člověk má někdy něco začít a taky někdy dokončit a olympiáda v Soči je perfektní příležitost, jak uzavřít kariéru. Rozhodl jsem se už minulý rok v květnu a nebudu to měnit. I když včera jsem přišel do šatny a Žeňa (Pljuščenko) zašprýmoval, jestli už jsem připravený na tour s ním.

Co jste mu řekl?
Ano, na tour si oddychneme a potom se vrátíme zpátky na další čtyři roky. (smích) U Ženi je asi všechno možné, nemůžu na něj dát žádný komentář, protože jakýkoli se vždycky obrátí jako mylný. Co si člověk myslí, to Žeňa vyvrací každý den.

Cítíte zvýšenou motivaci do vaší derniéry?
Teď ještě ne, možná něco pocítím, až půjdu na led, že to je poslední krátký program, který pojedu na amatérském ledě. Jinak to beru jako každý jiný závod, snažím se to tak opravdu brát.

Mluvil jste se s Michalem Březinou před vaším odletem, jak to tady vypadá?
Vyrážel jsem v pondělí a v pátek jsem Michalovi napsal, jestli mi ustlal postel. Říkal, že jo a že mi nechal můj soukromý pokoj, spí v obýváku. Máme opravdu krásné apartmá, takže se mi ani nebude chtít domů, ani nevím, co tady může chybět. Máme lednici, televizi, skříně postele, sprchu a ještě dvě sedačky.

Vybíral si Michal pokoj podle lepší postele?
To neříkal. Možná je nejdřív vyzkoušel a vybral si lepší. To už je na něm, protože tady byl první a kdo zaváhá, nežere.

Zůstal jste déle doma kvůli klidu na přípravu?
Jednak je to klidnější, podmínky jsou daleko lepší, můžu hrát hudbu od rána až do večera, ale potřeboval jsem udělat ještě pár změn ve volné jízdě. Druhá věc je, že na všechny závody jako mistrovství světa i Evropy létáme dva dny před startem. Olympiáda je samozřejmě jiná, člověka to ve vesnici velmi rychle nabudí nahoru, ale pak přijde útlum a přišel by akorát po týdnu. Kdybych přiletěl prvním letadlem, na krátký program už jsem utlumený.

Co jste měnil ve volné jízdě?
To už bylo naplánované, potřeboval jsem doladit pár změn. Nebyly technické, šlo o změny v komponentech, aby mi program ještě líp seděl a našel jsem sám sebe ve druhé půlce volné jízdy. Abych byl schopný doskákat všechny skoky až do konce.

Na patře bydlíte s medailistkou Martinou Sáblíkovou. Motivovala vás?
Potkávám se teď častěji s Kačkou Novotnou ze short tracku Tam ještě medaile není a myslím, že přijde. Chodí na trénink v dobré náladě a s vervou. S Martinou jsem se potkal všehovšudy jen jednou, projela kolem mě na kole a myslím, že má pořád ještě na spěch. Pár závodů před sebou a pár medailí ještě doplní, tu bych nerušil. Co se týče krasobruslení, uvidí se ve čtvrtek večer a v pátek.

Jaké sporty navštívíte, až skončíte krasobruslařskou soutěž?
Jakmile letos dojedu volnou jízdu, hodím na sebe trikot fanouška a budu podporovat všechny naše závodníky v jakýchkoli sportech, kamkoli se dostanu. (úsměv)