Obě měly před finále shodně 3400 bodů, a tak stačilo být lepší ve výsledkové listině. Nakonec to ovšem dopadlo jinak.

Všeobecně se počítalo, že se o královně sezony bude rozhodovat až ve finálové jízdě.

Eva Samková získala křišťálový glóbus
Samková znovu slaví. Podruhé v kariéře získala velký křišťálový glóbus

Jenže zámořská snowboardcrossařka chybovala v druhém semifinále a zbyla na ni účast v malém finále. Tím odstartovala radost rodačky z Vrchlabí. „Je skvělé, že tajenku vyřešila za mě. Je to jedničkovej den, jedničkovej knír,“ smála se pětadvacetiletá Samková v rozhovoru pro České televizi ještě před finále.

Ziskem křišťálového glóbu navázala na své předloňské vítězství ve Světovém poháru. „Je to skvělý, je to skvělý! Jsem ráda, že to vyšlo. Tohle je nejlepší zakončení, co mohlo být. Lindsey mi ho trošku ulehčila, ale i tak šlo o těžký závod, protože všechny holky jezdí skvěle. Tahle sezona je skvělá, ani jednou jsem nebyla hůř než třetí. Opravdu sezona, jak má být,“ vykládala Samková po finále.

Po titulu už jezdila bez tlaku 

Souboj o medaile rozjela bronzová medailistka z loňských ZOH v Pchjongčchangu skvěle. Po prvních hrbolech vedla. V závěru lehce chybovala, sáhla si na sníh, ale útok Chloe Trespeuchové z Francie odrazila.

Třetí dojela loňská vítězka poháru Italka Michela Moioliová. Samková letos vyhrála tři závody Světového poháru, jednou dojela druhá a jednou třetí.

Navíc se v americkém Solitude stala poprvé světovou šampionkou. „Nečekala jsem, že se sezona takhle vyvine. Po zisku zlata na mistrovství světa jsem si její zbytek užívala a jezdila bez tlaku,“ poznamenala olympijská vítězka ze Soči v roce 2014.

Martina Sáblíková se svými medailemi.
Martina Sáblíková po zlaté sezoně: Dělám všechno stejně, jen jsem konečně zdravá