Původně se nechtěl Jiří Hamza k dopingu vůbec vyjadřovat: „Já už to nechávám tady na Michalovi, už mě to nebaví,“ pohodil Hamza hlavou směrem k Michalu Šlesigrovi, jednomu z mluvčích nespokojených závodníků.

Nakonec se ale nechá přesvědčit ke krátkému komentáři momentální situace. „IBU je v tomhle stále nečinná,“ znovu si nebere servítky Hamza. „Vyměňujeme si zdvořilostní maily, ale nic se neděje! Nakonec mě ještě málem potrestali, i když nevím za co. Jako bych za tu kauzu mohl já,“ kroutí nechápavě hlavou.

Jiří Hamza
Podle Hamzy by měla Ťumeň kvůli dopingu Rusů přijít o SP i MS

Co mu vadí nejvíce? „Vedení federace jen čeká na vyjádření MOV. Tam je přitom takřka jasné, jak to dopadne. Startovat budou moci závodníci z Ruska, kteří se podrobují testování v zahraničí,“ myslí si Hamza. „On to přitom už není boj o podstatu dopingu, ale boj o právní kvalifikaci celého případu. Jak to správně právně uchopit. Že se to dělo, je přece jasné každému. Vždyť skoro každý den se odebírají další a další medaile,“ argumentuje Hamza.

Alibistický postoj IBU potvrzuje i jen velmi opatrné skládání termínovek Světového poháru. „Ještě v nedávné minulosti bylo zvykem, že jsme znali program svěťáků na čtyři roky dopředu. A IBU minulý týden s velkou slávou potvrdilo program na příští sezonu. Kde stejně žádný závod v Rusku být neměl,“ dodává předseda Českého biatlonového svazu. 

Jiří Hamza
Doping v biatlonu? Musíme se problému postavit čelem, nabádá Hamza