Letní zprávy z českého biatlonové tábory byly plné negativních zdravotních zpráv. Dva měsíce vynechal Ondřej Moravec, svými problémy si prošla i Veronika Vítková. Oba však do Švédska odletěli.

Na letišti ale chyběla Gabriela Koukalová. „Už se připravuje v Östersundu,“ překvapil šéftrenér reprezentace Ondřej Rybář. Vzápětí ale svá na první pohled optimistická slova korigoval: „Její zdravotní stav stále není stoprocentní,“ dodal.

Gabriela Koukalová se zlatou medailí z Nového Města na Moravě.
Koukalová trpí. Dlouhodobé zranění nahlodává psychiku

Koukalovou trápí problémy s achilovkami. „Příčinou je jejich chronické přetížení, čím vzniká problém i s lýtkovým svalem,“ vysvětlil Rybář podstatu trápení sympatické závodnice.

HLAVNÍ JE OLYMPIÁDA

Je pochopitelné, že celý realizační tým věnuje své jedničce maximální péči. „Zvolili jsme cestu, na které se snažíme postupnou rehabilitací dostat tělo zpět do stoprocentního zatížení. Jednotlivé kroky nyní probíhají a já doufám, že Gabča to zvládne především po psychické stránce, protože pro závodnici jejího formátu to opravdu není jednoduché,“ naznačuje Rybář, že osmadvacetiletá biatlonistka řeší víc než jen fyzické problémy.

Martin Tůma.
Hokejistu a exmanžela Kristelové Tůmu hledá policie. Může se skrývat v USA

Pauza je totiž opravdu delší, než se původně čekalo. „Bohužel to nejde tak, jak bychom si představovali,“ netají Rybář. „Zdravotní problémy, které u ní nastaly, by měly velmi jednoduché řešení. Naordinovat absolutní klid bez zátěže. Jenže nikdo neví, zda by stačilo půl roku, nebo celá sezona,“ naznačuje trenér, že do podobného risku v olympijské sezoně nikdo jít nechtěl.

Jednotlivé fáze tréninku tak trenéři i fyzioterapeuti přizpůsobují aktuálním pocitům Koukalové. „Nedělá jí problém chodit či se proběhnout, normální smrtelník by na sobě nic nepoznal. Ale pokud se dostane tělo do stoprocentního zápřahu, začne trochu stávkovat,“ prozrazuje detaily Rybář. „Například v posilovně žádné omezení není, tam dělá takřka všechno. Problém nastává při lyžování, které je pro náš sport dost stěžejní. Zvláště při vyšších intenzitách mívají svaly problémy s okysličováním.“

COMEBACK JE NEJISTÝ

Návrat vítězky Světového poháru z roku 2016 do světového pelotonu je tak stále velmi nejistý. Přesnější prognózu z Rybáře nedostanete.

„Toho vážně nejsem schopen. Jakmile bude Gábina stoprocentně připravená, začneme s intenzivní přípravou, po které by, řekněme, mohla být do čtrnácti dnů schopna nastoupit. Samozřejmě nás to mrzí, ale v této sezoně má jednoznačně prioritu olympiáda, pokud se její zdravotní stav podaří dát do kupy. Proto jsem dali do ústraní otázku, jestli nastoupí do prvního, druhého, či až třetího kola Světového poháru,“ řekl trenér.

Téměř stoprocentní tak je, že Koukalovou ve Švédsku závodit neuvidíme. Stejně jako třeba její loňskou přemožitelku, Němku Lauru Dahlmeierovou. I ona vynechá úvodní závody kvůli zdravotním problémům. Střetnou se na kolbišti dříve než v únoru v Koreji?

Představení kolekce oblečení pro Zimní olympijské hry 2018 v Jižní Korei proběhlo 20. listopadu v Praze. Zleva Tomáš Kraus, Tomáš Portyk, Ondřej Synek a Martin Doktor.
Bílá a zlatá. Češi odhalili své oblečení pro olympiádu