Nastoupil na post osvědčeného, avšak nemocného Ericha Pramsohlera.

Je to paradox: sám si totiž chtěl odpočinout. „Můj oheň už nehořel, ale tady jsem viděl šanci, jak se opět může rozhořet,“ říká účastník olympiády v Soči.

Reiter okamžitě poznal, co se mu nabízí za práci. Nesmírně talentovaná Češka udivuje lyžařský svět na svazích stále víc. A už ne pouze ve snowboardu, ale i na klasických sjezdovkách.

„Já se celý život motám kolem sportu a poznal jsem hodně dobrých sportovců. Ale Esteřina schopnost se koncentrovat, trénovat, řešit problémy v technice, navíc vše spojeno s jejími fyzickými schopnostmi, je opravdu okouzlující. Pro mě je radost a čest s ní pracovat,“ uznale vypráví 36letý Reiter, stříbrný medailista z MS.

Ester Ledecká při triumfu v Cortině
Ledeckou nezastavila ani mlha. Bude útočit na hattrick

Podle něj by kombinaci obou sportů na nejvyšší možné úrovni těžko někdo zvládl, však to také zatím nikdo nedokázal. Reiter navíc obdivuje, s jakým nasazením a chutí Ester nastupuje do všech tréninků. Je úžasné, že každý den chodí s úsměvem a chutí se učit a posunout. Je to inspirující i pro kouče vidět někoho takového.“

I Reiter už v životě poznal talenty, které zůstaly právě jen talenty. Chyběla jim pracovitost, touha jít dál. Ledecká má podle něj talent i píli. „Existuje rčení, že tvrdá práce porazí talent, když talent nepracuje tvrdě. Ester je kombinace obojího.“

Hlavním úkolem sezony byť to lidé kolem Ledecké nechtějí jasně vyslovit je úspěch pod pěti kruhy v Koreji. Ovšem pššt nikdo v jejím okruhu nesmí říct slovo olympiáda. Jinak platí deset eur.

„Prostě teď trochu vydělávám,“ směje se výběrčí pokut Reiter.

„Ale vážně, tým je prostě uvolněný, jsme k sobě upřímní a neschováváme se před slonem v rohu. Víme, jaké jsou naše cíle, a snažíme se za nimi jít.“

Triumf Ester Ledecké na prvním závodě Světového poháru v italské Carezze.
Premiérový triumf v olympijské sezoně. Ledecké vyšel první start na snowboardu

Pro Američana, který se česky naučil zatím pouze slovíčko „Dick“ (Dík), je sezona i určitým závazkem.

Nahradil úspěšného Ericha Pramsohlera, který ze zdravotních důvodů musel přípravu s Ester na rok přerušit. Reiter to považuje za unikátní situaci. „Ester měla úžasného kouče, a já to udělal jako kamarád. Pochopitelně je tam tlak, abych Ester i dalším klukům, co byli pod Erichem, pomohl splnit si jejich sny. Nejdůležitější je pro mě vytvořit prostředí, které je bude bavit a pomůže jim se zlepšovat.“

Sám přiznává, že se také zlepšuje. A učí. „Ester je skvělý sportovec a úžasná osobnost. S jakým elánem pracuje, v tom se od ní můžeme učit všichni. Když přijede dolů a pochválíte ji, že to byla perfektní jízda, odpoví, že nebyla. A má pravdu, může ještě udělat tohle a tohle. To z ní dělá jednu z nejlepších. Může zajet fenomenální jízdu, ale už myslí na to, co přijde. Dobrý sportovec je vždy hladový, ale netrpí hlady,“ vypráví Reiter.

Brněnský hráč curlingu Jiří Snítil. Archivní snímek.
Curler Snítil ukončil po boji o OH kariéru: Člověk má poznat, kdy skončit

Ale zároveň dodává, že Ledeckou je potřeba někdy krotit. Do přípravy se umí tak zažrat, že neví, kdy přestat.

„Někdy by chtěla další a další jízdy, ale my všichni se snažíme aby šla zdravou cestou. Má kolem sebe skvělé lidi s Olsenem (servisman Petr Kouřil) a Kubkou (fyzioterapeut Jakub Marek), ti ji skvěle znají, jsou s ní pořád. Tomáš (Bank) je s ní pořád na lyžování, já na snowboarding. Ti všichni se snaží, ale sezona je dlouhá, a to pro profesionální snowboardisty i lyžaře. Musí energií šetřit,“ dodal Reiter.