Celkově je pryč 6 800 registrací do všech závodů, zbývá tedy asi tisíc míst. „Zcela naplněna je už startovní listina ČT Jizerské 10, brzy budou i další závody,“ přiblížil mluvčí závodu Richard Valoušek. Nejvíce zaregistrovaných zaznamenají závody v neděli, kdy je podle Valouška přihlášeno 4 400 závodníků.

Hasiče v Libereckém kraji stále zaměstnávají pády stromů.
Zima na severu: ztracení běžkaři v Jizerkách a přes 200 výjezdů hasičů

Měsíc před akcí ale ohlásili organizátoři změnu. Úvodní den programu ČEZ Jizerské 50 se v Bedřichově dočká menší úpravy v časovém harmonogramu. Kompletní páteční program včetně registrací odstartuje o hodinu dříve, než bylo původně naplánováno. Novinka se nejvíce dotkne dětských závodů (začátek 9 hodin) a účastníků Bedřichovské 30 (12 hodin). „Závodníci však nemusejí mít strach – také registrace začnou o hodinu dříve a na všechno tak bude dostatek času. A účastníci třicítky budou mít díky změně delší dobu světlo při dojezdu závodu,“ vysvětlil Valoušek.

Dříve začne i sprint a slavnostní zahájení včetně historických lyžníků.  Novinkou pro fanoušky běžeckého lyžování bude, že finále sprintu odvysílá v přímém přenosu Česká televize. Bedřichovští očekávají, že během Jizerské 50 bude obec opět plná. Podle předpokladů do obce zamíří na 7 000 závodníků a na 10 tisíc diváků. Přímo v obci je více než 2000 lůžek, další účastníky absorbují penziony a hotely v okolí – v Josefově Dole, Janově, Liberci a Jablonci.

Sedačky. Kino. Ilustrační foto.
Úspěšný rok mají za sebou kina v kraji. Rekord slaví kino v Hejnicích

Bedřichov se dostane doslova do obležení. Tomu odpovídají i bezpečnostní a dopravní opatření. Během Jizerské 50 dojde opět k omezení dopravy v určitých hodinách. V této době projedou pouze vozidla s povolením k vjezdu a dopravní obsluha. „Všechna vozidla budou moci libovolně z obce vyjet, ale vjezd bude umožněn pouze držitelům Povolení k vjezdu, parkování na vlastním pozemku,“ řekl starosta Bedřichova Petr Holub.

Povolenky se vydávají na Obecním úřadě a v Infocentru Bedřichov. Omezení dopravy trvá vždy jen několik hodin v sobotu a v neděli, a to mezi šestou a devátou hodinou ranní. Ostatně něco podobného si v Bedřichově vyzkoušeli o právě uplynulém víkendu, kdy musela být jedna komunikace na krátkou dobu uzavřena. V sobotu totiž situaci na místních silnicích zkomplikoval nejen příval turistů, ale i výpadek elektřiny v přilehlých lokalitách Bedřichova způsobený povětrnostními podmínkami.

Dobrovolní hasiči. Ilustrační fotografie.
Dobrovolní hasiči v kraji nemají o mladou krev nouzi

„Byli jsme v tu chvíli bez internetu, takže tabule nepřenášely obsazenost parkovišť. Svítila čísla, která nebyla aktuální, a příliv návštěvníků byl větší, než jsme mohli uspokojit parkovacími plochami,“ přiblížil starosta Bedřichova. Se vzniklou situací proto na místě pomáhali dopravní policisté, kteří regulovali vjezd do obce.