A hlavně - chytil druhý dech. "Věřím si tu," vzkázal před nedělním závodem.

V sobotu si opět po roce vyzkoušel Bergisel. Dojmy po kvalifikaci a čtvrtém místu? "Podmínky byly ideální. Foukalo do jednoho metru za sekundu, takže to byla velice spravedlivá kvalifikace. Kéž by to tak vydrželo na zítra, protože prognózy nejsou úplně ideální," uvedl pro Radiožurnál vítěz tří závodů v této sezoně.

Pravda - předpověď dosud hlásila bouřku, silný severozápadní vítr a sněžení.

Rakušané jsou optimisté. I proto, že jejich dvě naděje ovládli kvalifikaci - Michael Hayböck předstihl Stefana Krafta. A to ještě Gregor Schlierenzauer vynechal svůj skok. "Jsem spokojený, ale vím, že tam ještě mám nějaké rezervy," nechal se slyšet vítěz kvalifikace (dostal za to 2 tisíce eur) a lídr Světového poháru.

I tak ale Ernst Vettori, šéf rakouských skokanů, varuje: "Může se stát cokoliv. Počasí je tady nepředvídatelné."

Jde o to si užít

Jako třeba loni. Vzpomínáte? Anssi Koivuranta senzačně vyhrál. Ale hlavně proto, že se uskutečnilo jediné kolo.

Zajímavé je to i proto, že Fin (někdejší sdruženář) teď bude soupeřem Romana Koudelky v K.O. duelu.  "Uvidíme, jestli to nezopakuje. Celkově mi to je jedno. I kdybych chytil někoho úplně těžkého, věřím si. Skáču dobře a nemusím mít obavy. Když bude vše v regulích, mělo by to být v pořádku," podotkl Koudelka.

Česká hvězda je po polovině Turné na osmé příčce. Na stupně vítězů však ztrácí hodně, více než třicet bodů.

Koudelka proto vyhlásil, že už soutěží jen pro radost. Kvalifikace ukázala, že to je dobrá cesta. Když se zbavil nervozity, výkony šly nahoru. Tedy alespoň - to ukáže až neděle… "Ale skákal jsem tu dobře i tréninky, přišla mi nová kombinéza. Jde o to si to užít a ne zas chtít někde závodit a snažit se útočit," poznamenal.

A jak dodal na závěr: Vše závisí na počasí. Naposledy se v Innsbrucku nezávodilo v roce 2008 - tehdy se dvakrát skákalo v Bischofshofenu. Slavil … Kdo jiný než Rakušan: Wolfgang Loitzl.