V březnu bude obhajovat titul mistryně světa ve snowboardovém paralelním slalomu, ale olympijskou medaili v tomto sportu ještě nemá, neboť v Soči 2014 se potýkala s problémy se zády. A v zákulisí se proslýchá, že po korejské olympiádě odloží prkno a začne se víc věnovat sjezdovkám, na nichž cítí potenciál. V Pchjongčchangu se pojede jen paralelní obří slalom a Ledecká bude mít jedinou šanci. Nebylo tedy lepší jet na test do Koreje?

"Ne. Měla jsem od začátku sezony určené tyto dva cíle, že pojedu na obě mistrovství světa. Byl to odmalička můj sen, takže jsem strašně ráda a hrozně si vážím toho, že jsem tady," řekla Ledecká ve Švýcarsku po jednadvacátém místě ve sjezdu.

Je jí ale jasné, že oproti soupeřkám bude mít trochu nevýhodu. Je totiž velmi pravděpodobné, že za rok při olympijských hrách se na soutěžním svahu nebude smět trénovat. I na to je ale Ledecká připravená. Její trenér na snowboarding Erich Pramsohler z Itálie má v týmu také Američany a v Koreji nyní osobně je.

Čtěte také: Ledecká po sjezdu na MS: Připadám si občas jako Super Mario

Simulace na počítači

"Mám tam teď sondáž, celý můj tým tam je, takže přivezou informace," vysvětlila Ledecká. Kouč se svými lidmi v olmypijském dějišti měří sklon a graficky vytvoří počítačový profil soutěžního svahu. "Ten kopec projedou, naměří stupně sklonu, na což mají speciální zařízení. Potom se to dá v počítači nasimulovat," přiblížila Ledecká.

Její tým na základě toho bude hledat svah s podobnými parametry. "Na světě samozřejmě neexistují identické kopce, ale budeme se snažit najít ten nejpodobnější," vysvětlila Ledecká. "Já doufám, že zrovna na tom prkně to nebude hrát takovou roli a že mě to nijak nebude handicapovat, i když trochu to vadit může," připustila.

Víc ji může omezit skutečnost, že do Koreje nepojede na závod Světového poháru ve sjezdu a super-G, který je na programu na začátku března a který nezapadá do její přípravy na snowboardové MS v Sierra Nevadě. Tamní kopec si tak projede ve sjezdu až při olympiádě. "To mě mrzí o trochu víc," přiznala.

Klidnou ji nechává ale i skutečnost, že kvůli neúčasti v Koreji přišla o vedení ve snowboardovém Světovém poháru a klesla až na třetí místo. "Jsem úplně v pohodě, spíš se divím, že po těch neúčastech jsem tak vysoko," podotkla.

Jestli bude ve snowboardovém seriálu bojovat o obhajobu celkového vítězství, to ještě neví. Ve hře je totiž ještě její účast při lyžařském SP v Crans Montaně na konci března, kde se jednou dvě kombinace a super-G. "Uvidím. Vyspím se a ráno se rozhodnu," pousmála se Ledecká.

Čtěte také: Favoritka Štuhecová ovládla na MS sjezd, Ledecká zajela 21. čas

Pondělní kvalifikace

Na MS ji v pondělí čeká ještě kvalifikační závod v obřím slalomu, který se pojede na jiné sjezdovce než v hlavním areálu. Tuto disciplínu jela v aktuální sezoně Ledecká čtyřikrát v závodech FIS.

"Kdyby mi někdo loni řekl, když jsem vstupovala do Světového poháru na lyžích, že budu tady třikrát do třicítky a dvakrát kolem dvacítky, tak to bych nevěřila. Je to hodně dobrý, mám z toho fakt radost," dodala.