Asi víte, že "prokletá" Čertova hora pustila skokany na mamutí můstek do čtvrteční kvalifikace a prvních dvou soutěžních kol závodu jednotlivců v pátek, další celkem čtyři víkendová kola se kvůli silnému větru uskutečnit nemohla.

Jediné, co může pořadatele trochu uklidnit, je fakt, že si neuřízli ostudu. Zrušeny byly i sdruženářské závody ve Falunu. Počasí se prostě zhoršilo v nejhorší možný čas.

"Pět let vize, tři roky tvrdé práce a za jeden víkend to máte pryč," podotkl. "Jsme outdoorový sport a tady fouká. Dva měsíce jsme mohli skákat denně a mohli jsme tady být v plavkách. A pak přijde jeden den a je to pryč," zalitoval.

V sobotu to ještě chvíli vypadalo, že by se mohlo skákat. Ale fanoušci se dočkali leteckých es jen při vyhlášení. V neděli už to vzdali nejen skokané, ale i příznivci.

Pořadatelé přitom před šampionátem koupili nové speciální sítě, které měly boční vítr na bubnu mamutího můstku zmírnit, ale ten byl silnější. Dokonce tak, že při jejich sobotní instalaci praskla natahovací lana a systém narychlo opravovaly desítky lidí.

Jozífkův tým pracoval s rozpočtem 70 milionů korun, který pokryl i dodatečné náklady na výrobu sněhu, jehož byl před šampionátem obrovský nedostatek. A právě i kvůli financím, respektive marketingovým smlouvám a prodaným televizním právům nemohli pořadatelé příliš hýbat s časovým programem.

"Řešili jsme to na úrovni marketingu Mezinárodní lyžařské federace a EBU," jmenoval Jozífek vysílací televizní unii, která prodává práva. "Projížděli jsme smlouvy, co nás poškodí, co nás nepoškodí. Ale rozhodli jsme se nedívat doprava, doleva, dělali jsme všechno, abychom to skočili. Nepovedlo se to," pokrčil rameny.

Organizátory výpadek finančně příliš nepoškodí, neboť závod jednotlivců byl vyhlášen a oni byli pojištěni. "Ale to není žádné vítězství. Měli jsme to tady odskákat. Viděli jste plnou arénu. Lidi byli fantastičtí," řekl s tím, že neuskutečnění akce pokladnu nezruinuje.

Peníze ale Jozífka prý nyní moc nezajímaly. "Protože jsme chtěli mít Romana Koudelku na bedně," litoval v sobotu, kdy měl český závodník dobrou výchozí pozici před třetím a čtvrtým kolem. Navíc se vyrovnaný český tým těšil na závod týmů, v němž si dělal také zálusk na cenný kov.

Čertova hora ale byla jako už mnohokrát v minulosti proti.