Poprvé tu na mistrovství světa závodila už v roce 1991. Teď Kateřina Neumannová, nejúspěšnější česká lyžařka, jezdí do oblasti Val di Fiemme pracovně i za odpočinkem.

„Ano, navázala jsem tady nějaké pracovaní kontakty s touto oblastí a hrozně ráda tam jezdím i na lyže," říká. „Cítím se tam trošku jako doma a hrozně ráda mám i italské víno."

Mistrovství světa se do oblasti Trentina vrací, hostit ho bude na přelomu února a března příštího roku.

Čím bude toto mistrovství jiné než ve skandinávských zemích, kde se často koná?

Musíme si říci, že po Oslu se každému dělá mistrovství světa strašně špatně, protože Oslo je vždycky jedinečné. To, co dokážou diváci ve Skandinávii, nikde jinde na světě není. V tomto je Val di Fiemme ve špatné pozici, protože tolik lidí, kolik chodilo na lyžování v Oslu, nikde jinde být nemůže. Italové to ale vynahrazují takovou tou svou srdečností. Tím, že se tam dobře jí, dobře se tam popije a ta společenská část tam určitě bude velmi úspěšná.

A tratě? Ty se k Oslu dají přirovnat?

V Oslu byly vybudované úplně nové tratě, tady jsou tratě známé ze Světového poháru a z Tour de Ski. Naše závodníky nečeká nic nového, protože se na nich každý rok závodí. Bude pouze zkvalitněno zázemí, tribuny a tak dále. Profil tratí zůstane stejný. Lukáš Bauer a spol. by mohli vyprávět, jak okruh 3,75 kilometru, který je základem všeho dění, prověří každého.

Žádné překvapení tedy nebude?

Ne. Jedna velká jistota je umělý sníh, který je na tratích většinou z devadesáti procent. Chladné podmínky tohoto údolí, které má relativně málo srážek, to dovolují. Podmínky pro servismany jsou tak příjemnější než kdekoliv jinde.

Od doby, kdy jste ve Val di Fiemme závodila poprvé, se ale hodně změnily, že?

Tratě teď splňují veškeré parametry moderních tratí. Když jsem tam závodila v roce 1991 já, ještě jsme jeli na patnáctikilometrovém okruhu. Teď jsou okruhy atraktivnější pro diváky, přijdou si na své. Jinak jsou samozřejmě náročné, kopcovité a přehledné. Myslím si, že je to ideální místo, kam se vyrazit podívat.

Čím se podle vás ještě dají nalákat fanoušci, aby na světový šampionát vyrazili?

Myslím si, že Val di Fiemme má jedno velké specifikum a pozitivum v tom, že se tam člověk může dojet podívat na mistrovství světa a za půl hodiny pak může být na sjezdovce nebo na tratích, kde si sám zaběhá. Je to taková přátelská oblast: nejen stát u trati, ale prožít pár pěkných dní.

Takový je i záměr pořadatelů. Lidé vlastně pojedou na dovolenou, je to tak?

Přesně tak. I já takto koncipuji své nabídky pro firmy, které mám mezi svými klienty. Je to kombinace zimní dovolené se sledováním světového šampionátu.

Co lze očekávat od českých reprezentantů? Co si budeme namlouvat, ustupují ze svých pozic…

Myslím si, že když bude medaile v čemkoliv, bude to velký úspěch. Bohužel naše výsledky jsou spíš na sestupu než na cestě vzhůru, ale asi je to otázka spíš na svaz. Já jsem teď člověk na druhé straně. Je samozřejmě fajn, když jsou naši sportovci úspěšní. Na co jiného taky zvát lidi než na výsledky? Lukáš Bauer, Martin Jakš nebo Roman Koudelka určitě patří do světové špičky, ale medaile visí hodně vysoko.

České ženy jsou na tom hůř…

Budeme rádi, když vyšleme jednu ženu. To pro českého fanouška není úplně příjemná věc.

A do budoucna?

Sleduji výsledky na juniorských závodech a na závodech do 23 let a tam bohužel pro nejbližší sezony asi nelze čekat nějaký zásadní obrat. Do olympijských her v Soči je třeba počítat s tím, co závodí teď, a udělat maximum, aby tito závodníci byli připraveni v rámci možností. Potom si pro další olympijský cyklus vychovat další generaci.

Proběhla akce „Hledá se nová Kateřina Neumannová", vzešla tedy z ní nějaká naděje?

Závodníků, kteří tímto projektem prošli a v současné době jsou úspěšní, je několik. Jenže jsou to teprve žáci nebo dorostenci. Mluvila jsem teď s tatínkem Jirky Mánka, který vyhrál olympiádu dětí a mládeže a třikrát vyhrál v tom projektu, ale je to teprve starší žák, mladší dorostenec. To je generace, která teprve přijde. Já bych ráda ty výsledky viděla teď nebo pořád, pokud možno.

Možná byste měla oprášit lyže. Nezkusíte zase aspoň nějak laufy?

Loni jsem si vyzkoušela Marcialongu, ale to bylo spíš z důvodu, že k této oblasti mám opravdu vřelý vztah. Letos mám hodně příjemných, ale pracovních povinností během mistrovství světa. Mám obavy, že moje sportovní příprava bude malinko pokulhávat. Zůstanu spíš lyžovat v šumavských lesích. Jeden závod ale pojedu na sjezdovce Alpe Cermis, jezdí se před finále Tour de Ski, to mě asi nemine. Bude to nářez.