„Uplynulé dvě edice olympijských parků měly ohromný úspěch. V rámci premiéry navštívilo park Soči-Letná 400 tisíc lidí. Do Rio parků, které byly kromě Lipna také v Ostravě, Pardubicích a Plzni, přišel milion fanoušků, což je ohromující číslo a potvrzení, že lidem se propojení aktivního sportování a fandění zalíbilo. Proto na něj rádi navazujeme," říká předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval.

Olympijský park v Ostravě.
Ohlédnutí Deníku: Olympijský park vdechl centru Ostravy život

V únoru 2018 vyrostou v České republice olympijské parky, které centrálně organizačně zajistí Český olympijský výbor. Celý projekt má zároveň nový koncept, který využívá více stávajících sportovišť a užší spolupráce se sportovními svazy a dává parkům jednotnou vizuální podobu.

„Zásadní otázkou je pro nás udržitelnost projektu. Jde nám o dlouhodobou koncepci do budoucna," říká Kejval. „Věříme, že centrální koordinace jednotlivých parků garantuje vysokou kvalitu ve všech dějištích. Samozřejmě ale každý park bude originální, ať už lokalitou, nebo preferovanými sportovišti, které budou v rámci jednotlivých dějišť reflektovat silné sporty v daných regionech," dodal Kejval.

Ilustrační foto.
Brňané si vyzkouší lety na lyžích. Město plánuje stavbu olympijského parku

Na sestavení programů v parcích se budou podílet jednotlivé sportovní svazy zimních olympijských i neolympijských sportů a regionální kluby. „Jsme rádi, že všechny oslovené sportovní svazy reagovaly na nabídku aktivně se zapojit do projektu olympijských parků kladně.

Kluby měly po Riu plno nových zájemců a věříme, že tentokrát bude tento efekt ještě větší. Děti chtějí sportovat, tak jim opět dáme příležitost," řekl Kejval.

Olympijské parky v minulosti zaujaly i Mezinárodní olympijský výbor, který uvažuje o jejich rozšíření do světa. „Dostali jsme za to pochvalu," prozradil předseda Českého olympijského výboru.