Od zvláštního zpravodaje Deníku

Vysmátí dobrovolníci v modrých šusťákovkách na vás pokřikují: „Hezký den, dobře se bavte!"

U haly pro krasobruslení vyhrává kapela. Děda Mráz s ohromnou berlou poslouchá, co mu vykládá malý hošík. Na slunci musí být snad 20 stupňů. Každý chce fotku s ohněm a pěti kruhy. Vítejte v Olympijském parku, ať žije Soči!

„Cililink," oranžové kolo na cestě! Pomocí bicyklu se přesouvají někteří sportovci z olympijské vesnice na sportoviště. Tenhle měl oranžovou mikinu a na zádech nápis Nizozemsko. Ale není to nic neobvyklého, třeba i Martina Sáblíková přifrčela před svým stříbrným závodem na tři tisíce metrů na kole.

Chlapík v hokejovém dresu Spojených států sedí na lavičce a chytá bronz. „Jsme tady s manželkou od pondělí. Všude jsme slyšeli, ať si dáme pozor, stále samé Rusko, Rusko. Ale líbí se nám tady, není to nic hrozného," spustil.

Na dresu má jmenovku Eruzione. Proč? Na počest kapitána týmu USA z olympiády v roce 1980. Tehdy Spojené státy předvedly „zázrak na ledě", porazily i jinak nepřekonatelný Sovětský svaz a senzačně braly zlato. „Jasně že jsme tady kvůli hokeji. Zůstáváme v Soči až do konce olympiády a snad uvidím naše chlapce ve finále. Nejlepší by to bylo s Kanadou anebo s Ruskem," plánuje, jak by mohl dopadnout hokejový turnaj.

Velký zájem je o fanshop

V Olympijském parku nuda nehrozí, Rusové se postarali o zábavu dobře, na každém rohu se něco děje. O děti se starají klauni, dospělé rozptylují veselí dobrovolníci, hudebníci a artisté.

Jen pokud naplánujete návštěvu oficiálního fanshopu, chce to trpělivost. 

Nával? To je ještě slabé slovo. Před vchodem do obřího obchodu stojí zhruba 80 lidí a had se absolutně nehýbá. Uvnitř je plno. Během pěti minut obchod opustili jenom tři lidé, stejný počet byl vpuštěn dovnitř. Tady to bude ještě na dlouho, vážení!