Zatímco u Martiny Sáblíkové je to už osm let cosi, na co jsme si zvykli, Gabriela Soukalová najela na vítěznou vlnu letos v březnu a Lukáš Bauer se vrátil na první příčku po čtyřleté odmlce. „Megaúspěch," radoval se Lukáš Bauer. „Jsem rád, že jsem ukázal, že vyhrávat umím a že ještě občas někomu nakopu zadek."

Šestatřicetiletý český běžec na lyžích o víkendu ovládl ve finském Kuusamu závod na 10 kilometrů klasickou technikou. Naposledy přitom triumfoval 16. ledna 2010 v Otepää na patnáctikilometrové trati rovněž klasicky. To už je nějaká chvilka.

„Musím se přiznat, že před čtyřmi lety jsem vítězství bral tak nějak automaticky. Nakonec to trvalo dlouho, než jsem ho zopakoval. O to víc si ho ale užívám, protože to není vůbec jednoduché." Připsal si už dvanáctý triumf ve Světovém poháru v kariéře.

Ve včerejším stíhacím závodě bruslařskou technikou, kterou třídenní „minitour" 
v Kuusamu vyvrcholila, dojel nakonec po pádu na jedenácté příčce.

Soukalová si zase nevěřila

Biatlonistka Gabriela Soukalová před včerejším stíhacím závodem opečovávala žluté startovní číslo vedoucí ženy Světového poháru, ve svém hotelovém pokoji ho pečlivě pověsila na ramínko.

Aby ne, vždyť je první Češkou, která ho od roku 1991 oblékla.

Magii „zlatého" čísla vyzkoušela už při pátečním sprintu, v němž skončila šestá. Díky triumfu ve vytrvalostním závodě však číslo pro vedoucí závodnici průběžného pořadí Světového poháru udržela i pro nedělní stíhací závod. „Bylo mi ctí, že jsem měla šanci vyzkoušet si ho. Nikdy mě nenapadlo, že takovou šanci dostanu," radovala se před včerejším startem, nicméně zůstávala na zemi. „Že bych si ho udržela po celou sezonu, je nereálné. V biatlonu stačí jedna dvě rány mimo terč a už jste zas úplně někde jinde."

Soukalová nepatří k lidem, kteří by zrovna oplývali sebevědomím. Sama přiznává: 
„V životě si moc nevěřím."

V každém jejím závodě pak ale můžeme sledovat úchvatný přerod v sebevědomou hvězdu světového biatlonu. 
V němém úžasu často zůstává i ona sama. „Přijde mi absurdní, že mi to tak vychází. Ale když si stoupnu na start 
a závodím, přijde mi, jako bych to nebyla já." Včera byl stíhací závod kvůli nepřízni počasí zrušen, a tak dál vévodí  Světovému poháru.

A rychlobruslařka Sáblíková?

S jejími triumfy už čeští fanoušci skálopevně počítají. Dvojnásobná olympijská šampionka z her ve Vancouveru 2010 a desetinásobná mistryně světa však k rychlobruslení přistupuje s pokorou. Neúnavně polyká vysoké tréninkové dávky a vítězí 
s obrovským sebezapřením 
a navzdory bolesti. V pátek ovládla závod Světového poháru na 5000 metrů, na této trati je sedm let téměř neporazitelnou. Šestadvacetiletá Češka porazila soupeřky i bolavé tříslo, o vteřinu předstihla konkurentku Pechsteinovou. „Už ráno před závodem se po ledu začala pohybovat tak, že mi bylo jasné: Může atakovat rekord dráhy," říkal kouč Novák. Povedlo se. 
„A kdyby byla zdravá, byla by ještě rychlejší."

Zdravá snad bude v Soči. Stejně jako další čeští vítězové. Pak se máme na co těšit.

MARKÉTA KOSOVÁ