Petře, splnil se vám sen dělat profesionálního odpočívače?
To jsem ani netušil, jak se tato moje replika chytne. Téměř každý se mě na to ptá. Uvedl jsem to v okamžiku, když už jsem všeho měl až nad hlavu a těšil jsem se, že budu opravdu odpočívat. Abych se přiznal, paradoxně po skončení aktivní profesionální kariéry mám pocit, že vůbec nic nestíhám. Když má člověk o sedm hodin, které denně trávil na tréninku, víc, tak má pocit, že toho musí také hodně stihnout, hned všechno udělat a dohnat. Takže se s tím trošku učím pracovat. Není to pro mě ale vůbec jednoduché.

Prozradíte, čemu se věnujete?
Dělám pořád něco. Hodně se mi rozeběhly různé badmintonové záležitosti, připravuji firemní turnaje i soukromé akce. Hodně lidi také zajímá můj osobní příběh ve formě vyprávění a motivačního workshopu. Všechno to zároveň propojuji svojí aktivitou nadační, kterou apeluji především na prevenci onemocnění a změnu chování mužů.

Také čtěte: Olympiáda v Krkonoších? Poláci chtějí kandidovat, počítají i s českou stranou

Zdá se ale, že jste se stal profesionálním divákem. Při lednových biatlonových závodech jste byl často v záběru televizních kamer jako fanoušek vaší manželky Gabriely.
Toto beru jako velmi příjemnou manželskou povinnost. Gábina má pocit, že když na ni čekám v cíli, je rychlejší a snaží se být co nejdříve v cíli. Opravdu asi funguji jako magnet. Letos jsem nebyl na prvním závodě v Anterselvě a hned skončila čtyřiadvacátá. Druhý den jsem tam dorazil a byla třetí. (smích) Mně to hraje do karet a jsem rád, že to funguje. Když mi čas dovolí, tak za ní rád na závody vyrazím. Plánuji, že ještě pár jejích letošních startů stihnu.

V minulosti jste si povzdechl, že vás lidé znají více kvůli nemoci a vašemu vztahu než zásluhou sportovních výsledků. Ještě vás to mrzí?
Samozřejmě: chlapské ego je silné a přál bych si, aby mě příznivci znali hlavně kvůli sportovním výsledkům. Věřím, že část lidí to ví. To, že jsem dnes manžel populární a známé sportovkyně, beru tak, jak to je. Co víc si ostatně může chlap přát, než mít krásnou a úspěšnou ženu, která je šikovná v tom, co dělá. V dobrém slova smyslu mi nezbývá, než ji v tom podporovat a být hrdý a pyšný manžel. Nemám s tím problém.

Takže otázka na případnou žárlivost na manželku je zbytečná.
Díky tomu, že jsem sport také dělal, mám pro všechno okolo ní pochopení. Prostě je někdy tři čtyři týdny v zahraničí a nedá se to změnit. A to, že trénuje v chlapském kolektivu… Aby měla dobré výsledky, to potřebuje a já to respektuji. Jako každý chlap mám občas žárlivou náladu, ale to ke vztahu také patří.

Když už jsme zmínili Anterselvu, zásluhou vysoké nadmořské výšky tam zažili biatlonisté extrémní podmínky. S tím jste se asi v kariéře nesetkal. Nebo se pletu?
Divil byste se, ale na většině turnajů v Asii jsou velmi extrémní podmínky. Hrál jsem v halách, kde bylo přes čtyřicet stupňů. Bývá tam ohromná vlhkost, někde bylo v hledišti povoleno kouřit. Především právě z pohledu klimatických podmínek a životního stylu to i tam bylo hodně náročné.

Čtěte také: Je to hrozně boží, jásala Koukalová po triumfu. Už se těší do Nového Města

Díky medializaci vašeho vztahu jste populárním a oblíbeným párem, ale asi i toto musí být pro vás někdy náročné. Můžete třeba jen tak vyrazit do společnosti?
Samozřejmě je to těžké. Přiznávám, že pokud nemusíme, tak nikam nejdeme. Těší nás zájem fanoušků, ale někdy je to opravdu až nepříjemné. Proto když jsme v Čechách a máme čas pro sebe, což během sezony moc není, spíš jsme zavření někde doma nebo se snažíme jít někam nepozorovaně. Ale návštěvy kina nebo procházky po nákupních centrech jsme museli úplně zrušit.

Příští týden startuje v Rakousku biatlonové mistrovství světa. Budete opět fandit v cílové rovince?
Chystám se tam podívat, nevím však přesně, na které dny, jak mi to můj program dovolí. Určitě se tam však objevím.

Podle vašich předchozích slov by to tedy mohlo pro Gabrielu dobře dopadnout. Jak se těší na vrchol letošní sezony?
Gábina se na mistrovství světa těší moc. Myslím si, že je v bezvadné pozici. Dokonce si troufám tvrdit, že je pro ni dobře, že teď na chvíli ztratila vedení v poháru a některé závody se jí až tak nepovedly. Troška pokory a vědomí, že není pořád první, jí mohou jenom prospět. Rozhodně má na to, aby tam zajela dobré výsledky. Na šampionát bude určitě perfektně připravena.