Etapové vyvrcholení Světového poháru se má v Ťumeni konat 16. až 19. března, týden po SP v biatlonu. Poté, co v souvislosti se zveřejněním nové zprávy Světové antidopingové agentury (WADA) o systematickém ruském dopingu odebrala federace IBSF pořádání únorového mistrovství světa v jízdě na bobech a skeletonu Soči, začalo se spekulovat i o zrušení pořadatelství Ťumeně.

Prezidentka Ruské federace běhu na lyžích Vjalbeová agentuře R-Sport řekla, že by se podobnému scénáři příliš nebránila. "Samozřejmě by to byla škoda, jiný závod Světového poháru v Rusku nemáme. Ale musíme myslet na to, aby všechny naše týmy mohly jet na olympijské hry. Možná se mýlím, ale podle mě jsou olympijské hry důležitější než Světový pohár," uvedla trojnásobná olympijská šampionka a čtrnáctinásobná mistryně světa.

Rusko se dostalo pod ještě větší tlak poté, co vyšetřovatel WADA Richard McLaren minulý týden zveřejnil další část své zprávy o dopingu v Rusku. Z něj údajně těžilo v letech 2011 až 2015 více než tisíc sportovců.

Kvůli jeho předchozí zprávě byl ohrožen start ruských sportovců na letošních OH v Riu de Janeiro, ale Mezinárodní olympijský výbor tehdy k plošnému zákazu nesáhl. Na základě nových McLarenových zjištění se ale začalo spekulovat, že tentokrát by už ruští sportovci mohli o účast na vrcholné akci pod pěti kruhy skutečně přijít.