„Kdybych ještě nedávno nebyla na antibiotikách, řekla bych, že se stoprocentně chci o ten titul poprat a vyhrát," přiznává.

Teď tedy pojedete spíš tréninkově?
Neznamená to, že teď šampionát brát vážně nebudu. Nevím ale, co se mnou provedla ta antibiotika. Ráda bych měla jednu z medailí, ale přece jen je pro mě mistrovství světa důležitější. Na něj se soustředím.

Nemoc je definitivně minulostí?
Jo, vyléčená jsem. Akorát mám znovu trochu rýmu.

Dokážete odhadnout, jak jste na tom se silami?
To zjistím až při závodech, já sama to moc neodhadnu. V Itálii při soustředění v Collalbu to teď nebylo nejlepší, po antibiotikách se mi nejezdilo dobře a Petr (trenér Novák) mi musel upravovat trénink.

Jaké byly vaše pocity z prvního tréninku na minském ledu?
Nejezdilo se mi špatně. Jenže když přejdete z venkovního oválu, který je v Collalbu do haly, kde nefouká žádný vítr, vždycky si připadáte líp.

Do závodů se vrací Nizozemka Ireen Wüstová, která se před úvodními Světovými poháry ani neprobojovala do nizozemské nominace. Tři poslední šampionáty přitom vyhrála. Může být znovu kandidátkou na mistrovský titul?
Určitě jednou z největších, o tom žádná. Formu si vytrénovala zpátky viděla výsledky nizozemské kvalifikace. Je to jedna z adeptek na vítězství. Letos ale mají Holanďané silný celý tým. Ještě tu je Antoiinette de Jongová a Marie Jolingová, která umí zajet dobře od pětistovky do trojky. Pak může být nebezpečná Ruska Voroninová, třeba i Norka Njatunová, bude to letos docela otevřené. Na medailové pozice bude kandidovat hodně lidí.

Důležitá bude úvodní pětistovka, že? Na jaké umístění si věříte?
Podle rozběhu na patnáctistovku by to nemuselo být špatné. Ale uvidíme, jak se budu cítit po nemoci. Je to vždy těžké odhadnout, stačí udělat jeden dva špatné kroky po startu a je celá pětistovka v háji.

Co znamená: nemuselo by to být tak špatné?
Nedokážu říct. Nikdy jsem tady v Minsku nebruslila. Zatím neodhadnu, jak rychlé časy se tu budou jezdit.

Minsk je nové místo na rychlobruslařské mapě. Jak na vás působí?
Docela dobře, až na tu teplotu. Bylo tu i minus dvacet stupňů. Hala je krásná, led zatím vypadá docela dobře. Ve městě se mi taky líbí, hodně se tu staví, takový rozkvět. Nikdy jsem v Bělorusku nebyla a docela mě překvapilo.