Není se čemu divit, že Češi si pak ze závodu i celého šampionátu odnášeli hodně smíšené pocity.

"Jsme spokojení, ale nemáme medaili. A to nás mrzí," řekl kouč Zdeněk Vítek pro Českou televizi.

Všichni doufali, že by toto čekání na cenný kov mohla Soukalová ukončit právě v neděli. Třicet závodnic v "masáku"? To byla šance…

Strašná únava

Česká hvězda ovšem měla problém hned po první bezchybné střelbě - přišla (už pokolikáté?) o hůlku. Poté ji ještě jednou měnila, ale podle jejích slov ji to nerozhodilo. Mnohem horší to bylo po druhé zastávce, kdy minula terč a musela na trestný okruh. Rázem musela stahovat ztrátu - činila více než třicet sekund.

Povedlo se - potom už nezávahala. Přesto na trati tolik nezářila. "Cítila jsem, že to nejsem já. Byla jsem strašně unavená," prohlásila.

Z poslední střelby Soukalová odjížděla na druhé pozici. Mnozí už začali hledat šampaňské, jenže předčasně. Hned pár sekund za ní se objevily Laura Dahlmeierová a Kaisa Mäkäräinenová. A v závěrečném okruhu byly lepší. Hned jí předjely a v kopci utekly.

"S nimi se špatně závodí, mají tady formu," konstatoval realista Vítek. "Úplně mi došly síly. Tak, jak nikdy v životě," uvedla Soukalová.

Další reakce rodačky z Jablonce? Smutek z další čtvrté příčky - podruhé na šampionátu získala jen "bramboru". "Snad bych už byla radši poslední než čtvrtá," řekla Soukalová.

Vítková dřela

Hodně zajímavý výkon předvedla také Veronika Vítková. Ač na první střelbě těsně minula terč, ztrátu brzy smazala. Postupně na trati předstihla i Soukalovou a české ženy jely chvíli na druhé a třetí příčce! Jenže potom přišla poslední "stojka" - po chybě vypadla z boje o pódium.

Díky finiši se mohla těšit z šestého místa. Usmívala se, ale zároveň se na sebe zlobila. "Zase to bylo blízko," utrousila Vítková a litovala minely vestoje. "Nechala jsem se unést a uspěchala jsem to," vysvětlila.

Když měla zhodnotit celý šampionát, zase mluvila s nadšením. Ačkoliv v sezoně nezářila, v Oslu se dostala v každém závodu do elitní desítky. "Takhle se mi to na MS ještě nikdy nepovedlo, určitě mohu být spokojená. Škoda, že to nedopadlo ještě kousek výš. Bylo k tomu dobře našlápnuto, ale ta střelnice…" dodala.

Jednoznačná vítězka dne? Dorinová-Habertová vybojovala v Oslu již třetí titul a celkem šestou medaili.

O jejím triumfu nebylo pochyb, protože neminula jediný terč. Francouzka v závěru závodu na 12,5 kilometrů dojížděla v pohodě a mohla sledovat dramatický boj za ní: Dahlmeierová v cílové rovince pokořila Mäkäräinenovou. Všechny tři ženy se objaly a nechaly se pod můstkem v Holmenkollenu dlouho fotit. Češi vydýchávali zklamání.

Mistrovství světa v biatlonu v Oslu:

Ženy - závod s hromadným startem na 12,5 km: 1. Dorinová Habertová (Fr.) 35:28,5 min. (0 tr. okruhů), 2. Dahlmeierová (Něm.) -7,3 (1), 3. Mäkäräinenová (Fin.) -8,1 (1), 4. Soukalová (ČR) -30,9 (1), 5. Bescondová (Fr.) -39,2 (2), 6. Vítková (ČR) -42,7 (2), 7. Olsbuová (Nor.) -43,9 (3), 8. Preussová (Něm.) -44,2 (2), 9. Birkelandová (Nor.) -51,1 (2), 10. Skardinová (Běl.) -52,0 (0).

Průběžné pořadí SP (po 23 z 26 závodů): 1. Soukalová 1039 b., 2. Dorinová Habertová 970, 3. Wiererová (It.) 889, 4. Mäkäräinenová 785, 5. Dahlmeierová 756, 6. Hildebrandová (Něm.) 735, 7. Vítková 703, …25. Puskarčíková 292, 32. Charvátová 213, 77. Landová 22, 90. J. Jislová (všechny ČR) 7.