"Loňský model mi přinesl úspěchy, proto se v něm snažím setrvat. Některé tréninky ale podstoupím v týmu žen. Bude to příjemná změna pro všechny. Na společných kempech se zlepší atmosféra. Nechci se od týmu žen izolovat, náročnější tréninky s muži mi ale vyhovují," řekla Soukalová.

V minulé sezoně se definitivně zařadila mezi světovou elitu. Vedla Světový pohár a vyhrála tři závody, což z ní udělalo velkou olympijskou naději; v Soči pak získala dvě stříbrné medaile. Dnes říká, že ji v dalších letech patrně nemůže už potkat nic horšího než tlak, který cítila před olympijskými hrami.

"Důležité bylo zachovat si chladnou hlavu. Byla to pro mě škola, která byla důležitá pro můj výkonnostní rozvoj do dalších sezon. Doufám, že budu stále taková rvavá a nic nebudu vzdávat dopředu," řekla Soukalová.

Po náročné sezoně si mnoho odpočinku neužila. Dva týdny strávila doma v Jablonci, v dalších dvou týdnech se dávala dohromady zdravotně.

"Fyzicky jsem si odpočinula, psychicky to bylo horší," řekla v narážce na obrovskou popularitu, která ji provází. "Je příjemné, když nám lidé fandí. Ale už jsem si přála změnit prostředí. Aby mě lidé tolik nepoznávali," usmála se biatlonistka. Nečekala prý například, že bude mít problém jít si ráno koupit v Jablonci do supermarketu housky.

Už se těší na flintu

Lidé ji zastavovali v obchodě i na ulici. Chtěli se s ní fotografovat, žádali autogramy. "Musela jsem to zmáknout sama. Začala jsem chodit nakupovat až po osmé hodině, když nebylo v obchodech tolik lidí. Teď postupně vlna zájmu opadává, střídají nás jiné sporty," poznamenala Soukalová.

Dovolenou si plánuje až na období těsně před sezonou v září, teď už se těší na zahájení společného tréninku. "Jsem do sportu blázen, hodně mi chyběl. Už se těším na flintu," poznamenala.

Biatlonu se chce nadále věnovat naplno. Na rozdíl od některých kolegů v reprezentaci zatím neplánuje spojit sport se studiem. Až do příští olympiády by vše mělo zůstat v režimu sport, regenerace, odpočinek před dalším tréninkem. Na soustředění jí na studium nezbývá prostor. Na dobu po skončení kariéry ale už má svůj sen.

"Chci studovat v Liberci obor Design prostoru. Nechci se stát trenérkou. Jsem nadšenec do umění. Před dvěma lety jsem dostudovala v Jablonci vyšší odbornou školu obor Ražená medaile a mince," uvedla Soukalová.