Česká zimní obojživelnice dala pro příští víkend přednost závodům SP na snowboardu, kde může bojovat o velký glóbus. Logický krok i vzhledem k tomu, že Ledecká se na lyžích věnuje především rychlostním disciplínám.

Ester Ledecká coby světová šampionka v březnu 2018.
Ledecká dala přednost snowboardu, ve Špindlerově Mlýně se na SP neukáže

„Sportovec chce podávat maximální výkony a po posledních výsledcích se rozhodlo, že Ester dá přednost snowboardu. Může v něm vyhrát celkové pořadí seriálu,“ ujasnil David Trávníček z agentury Sport Invest.

Bitva superstar

Neúčast Ledecké by však akci v krkonošském středisku, co se atraktivity týče, nijak ohrozit neměla.

„Je to samozřejmě škoda, těšili jsme se na ni, ale respektujeme její rozhodnutí. Ve Špindlu by byla vlastně doma, ale diváci si určitě užijí i další souboje,“ uvedl ředitel organizačního výboru Max Gottfried.

Hlavním tahákem bude jednoznačně bitva dvou hvězd (nejen) letošní sezony. V točivých disciplínách totiž vládne fenomenální Američanka Mikaela Shiffrinová a její vyzyvatelka Petra Vlhová, první slovenská mistryně světa.

Kateřina Smutná.
Budíček o půl páté. Smutná si na Vasův běh přivstane

Česká reprezentace měla jako pořadatel možnost naplnit šestimístnou nominaci, současná kvalita závodnic však není dostačující. „Musí být do 350. místa žebříčku. Chtějí, aby se zachovala určitá úroveň. My tolik holek v tuto chvíli nedáme dohromady. Ukazuje se, že jsme nejen v ženském lyžování ve výsledkovém útlumu,“ řekl svazový šéf úseku alpských disciplín Ladislav Forejtek.

Šest talentovaných závodnic se tak alespoň představí jako předjezdkyně. „Vyzkouší si velký závod, pořádnou pistu. Může je to motivovat do další práce,“ kvitoval Forejtek.

Obleva nepomáhá

Pořadatelům přidělává v posledních dnech starosti obleva, která zasáhla Česko. Ve středu proběhla kontrola trati pod dohledem zástupců mezinárodní lyžařské federace.

„Zjistíme, v jakém stavu je sníh. Budeme omezovat rolbování, aby se nenačechral. Pro přípravu závodu pak bude důležitá injektáž vodou, aby se sníh spojil, až bude mrznout, což by o víkendu alespoň v noci mělo,“ zadoufal ředitel závodu Tomáš Lipanský.

Ve Špindlerově Mlýně už trénují některé reprezentace, pořadatelé postavili tribuny a stany pro zázemí. Prodáno je již přes třináct tisíc vstupenek. Velká lyžařská akce po osmileté přestávce láká.

Marcel Hirscher
Hirscher dohnal legendárního Stenmarka. Přesto, že obří slalom v Bansku nevyhrál