Jednatřicetiletá bronzová olympijská medailistka z roku 2010 v uplynulém ročníku Světového poháru třikrát vystoupila po slalomu na stupně vítězů a vždy dojela v elitní desítce. Výborné výsledky jí dodávají chuť dál jezdit a útočit na špici.

Proto nevyhlašuje, že se chystá na poslední sezonu. "Neříkala bych to s definitivou," uvedla Strachová v rozhovoru s ČTK a iSport.cz. "Teď se připravuju na sezonu, v které je mistrovství světa, a pak přijde ta olympijská a ta bude velkým lákadlem. Rozhodnu se až během sezony. Podle výsledků, jak mi to půjde, protože to mi dává tu energii a motivaci dál bojovat. No a i kdyby ta energie a motivace dál byly, tak zásadní je i to, jestli to to moje tělo ještě dá," uvedla.

Nabírá sílu

Pátým týdnem nabírá sílu a vytrvalost. Vedle běhu a kolečkových bruslí jezdí na kole, plave nebo se věnuje aqua joggingu. "A hodně času trávím v posilovně, protože lyžař musí zkombinovat jak vytrvalost, tak dynamiku i sílu," doplnila Strachová.

Občas je ráda, že "chodí", jak bývá unavená. Na druhou stranu už podstupuje menší tréninkové dávky než dříve. "Ono to zní vždycky legračně, že už ten věk cítím. Pro život jsem ještě jako kotě, ale pro profesionální sport jsem tam už jedna z nejstarších a na tom těle je to hrozně znát. Potřebuju víc času pro regeneraci a těch bolístek je mnohem víc. A ty, co přichází, už zůstávají, už neodcházejí," řekla slalomová mistryně světa z roku 2007.

V zimě měla Strachová problém s ramenem, které občas při cvičení ještě cítí. Zraněná noha z pádu v tréninku už je zcela v pořádku. "Sem tam mě zlobí chronicky levé koleno, ale to je něco, s čím už se budu muset poprat," řekla.

Fanoušci jí poznávají

Čtyřnásobná medailistka z mistrovství světa je k vidění v Praze například na Letné při vybíhání schodů nebo jak jezdí na kolečkových bruslích na Ladronce. Fanoušci slalomovou hvězdu poznávají v obchodech i mezi stromy. "Ve Stromovce jsme potkali nějaké kluky, kteří volali: 'Fandíme!'. Tak je to takový milý," usmála se.

Do příští sezony se pustí mezi slalomové tyče v nových sjezdových botách. Jsou z nového materiálu, který muži už v zimě měli, a užší než ty předchozí. "Jsem z nich nadšená," řekla a doplnila: "Jak jsou užší, což sedí na moji nohu, protože mám hodně úzký kotník i chodidlo, tak ten přenos síly tam je rychlejší. Jsou hodně přísný. Nedovolí žádnou chybičku, ale myslím si, že by mi mohly sedět."

Zvykat na nové boty si vítězka dvou slalomů SP bude třeba v lyžařské hale v Litvě. "Máme dobré reference, už tam řada týmů byla. Je prý kvalitní, delší a sklonem lepší, tak to poletíme vyzkoušet," řekla Strachová. Na konci srpna pak vyrazí s realizačním týmem, který zůstává ve stejném složení, do Chile.