Třetí skončil nečekaně Francouz David Poisson. Ondřej Bank zaostal za vítězem o 4,36 sekundy a obsadil 27. místo, Martin Vráblík nabral skoro osmisekundovou ztrátu a skončil 36.

Třicetiletý Svindal si spravil na náročné sjezdovce Planai chuť po bronzu ze superobřího slalomu, ve kterém jej o lepší výsledek připravila chyba v poslední brance. Tentokrát zaváhání nepřipustil a získal celkově pátý titul světového šampiona - ve sbírce má ještě dva za superkombinaci (2009 a 2011) a jeden za obří slalom (2007).

"Ten bronz ze super-G nebyl špatný, ale přece jen jsem se trochu zlobil. Dneska jsem hned věděl, že jsem lépe jet nemohl. Hodně jsem riskoval a neudělal žádnou velkou chybu," komentoval Svindal 3,33 km dlouhou jízdu.

"Bylo to vysilující, dole jsem byl fyzicky úplně na dně a psychicky vlastně taky," dodal majitel již osmi medailí z MS. Víc cenných kovů mají jenom jeho krajané Kjetil André Aamodt (12) a Lasse Kjus (11), Lucemburčan Marc Girardelli (11) a Švýcar Pirmin Zurbriggen (9). Více titulů mají jen legendární Rakušan Toni Sailer (7) a Francouz Jean-Claude Killy (6).

O sedm let mladší Paris se pasoval do role spolufavorita sjezdovými triumfy při SP v Bormiu a Kitzbühelu a na svém druhém MS si dojel pro premiérovou medaili. "Zažívám úžasný rok, ale příliš jsem nevěřil, že to dokážu. V horní pasáži se mi méně přímou jízdou podařilo ušetřit síly na spodní část a povedlo se," popsal taktiku.

Bronz bral po jízdě na hranici rizika Poisson

Stříbro získal s náskokem 51 setin na Poissona, který je další francouzskou senzací na šampionátu po Gauthieru De Tessieresovi, druhém muži ze super-G. Poisson ve Světovém poháru nikdy nebral medaili, jeho maximem na MS dosud bylo deváté místo ve sjezdu a super-G z roku 2005. "Jsem na tu jízdu pyšný. Bylo to těžké, ale jel jsem na hranici možností," radoval se třicetiletý Poisson.

V životním závodě za sebou o 38 setin nechal nejlepšího Rakušana Klause Krölla, lyžařská velmoc tak na medaili ze sjezdu čeká od roku 2005. Na MS má domácí reprezentace ze čtvrtého závodu třetí čtvrté místo; medaili zatím získala jen Nicole Hospová za třetí příčku v superkombinaci.

Čeští lyžaři brali sobotní jízdu jako přípravu na nedělní kombinační závod. "Hlavně mít co nejmenší ztrátu na vedoucí závodníky," shodli se Bank s Vráblíkem. Bank nakonec na Svindala ztratil něco přes čtyři sekundy. "Nic moc. Udělal jsem tam dvě docela velký chyby, málem jsem spadl a dost zpomalil. Tak to je poučení pro zítřek," prohlásil Bank.

Velká domácí naděje Hannes Reichelt v roli celkového lídra Světového poháru závod nedokončil, stejně dopadl po jízdě plné chyb například obhájce prvenství Eric Guay z Kanady.

Mistrovství světa v sjezdovém lyžování ve Schladmingu (Rakousko):

Muži - sjezd: 1. Svindal (Nor.) 2:01,32, 2. Paris (It.) -0,46, 3. Poisson (Fr.) -0,97, 4. K. Kröll (Rak.) -1,35, 5. Romar (Fin.) -1,36, 6. Zurbriggen -1,37, 7. Küng -1,54, 8. Defago (všichni Švýc.) -1,59, 9. Hudec (Kan.) -1,67, 10. Theaux (Fr.) -1,71, …27. Bank -4,36, 36. Vráblík (oba ČR) -7,95.