O co se bude v ruském Chanty Mansijsku bojovat? Vítková má šanci zaútočit na konečné třetí místo v seriálu, čímž by předvedla nejlepší českou sezonu mezi ženami za 24 let. Podobně na tom je šestý Ondřej Moravec.

Nejprve trocha historie: nejlepším ženským výsledkem ve Světovém poháru je dokonce vítězství Jiřiny Adamičkové v roce 1991, kterému se loni čtvrtým místem přiblížila Gabriela Soukalová. Mezi biatlonisty se nejvýš dostal Jan Matouš, třetí z roku 1987.

Vítková, které nevyšel závěr mistrovství světa v Kontiolahti, má na kontě 714 bodů a na třetí Ukrajinku Valj Semerenkovou ztrácí 52 bodů. Za Češkou je o 23 bodů zpět Němka Franziska Hildebrandová a teoreticky ji můžou ohrozit i šestá Soukalová a Italka Dorothea Wiererová, které mají shodně o 68 bodů méně.

Soukalová doufá, že bude mrznout

"Verča (Vítková) letos ukazuje, že jezdí famózně, a doufám, že se o to popere. Je v této sezoně silná a bude to zase dobré," řekl šéftrenér Ondřej Rybář po šampionátu v Kontiolahti, kde se Vítková získala zlato "jen" ve smíšené štafetě.

Do Chanty Mansijsku se těšila Soukalová. Stříbrná z vytrvalostního závodu na MS má na ruské středisko skvělé vzpomínky. Předloni zde - rovněž ve finále - nenašla přemožitelku a vyhrála sprint, stíhačku i závod s hromadným startem.

"Tratě se mi v Chanty líbí, střelnice taky, a když bude tvrdý podklad, bude to super," řekla.

Přála si na závěr zimy mrazivé počasí, které v Chanty Mansijsku často panuje. "Protože já jsem taková odolná děvočka," smála se. Mírného mrazu se ale podle předpovědi dočká až o víkendu.

Moravec a Šlesingr věří, že forma vydrží

Moravec také odletěl do Ruska s dobrou náladou. A samozřejmě touhou dojet mezi nejlepšími.

"Loni jsem v závěru sezony onemocněl, i rok předtím jsem toho měl ke konci plné brýle. Letos doufám, zaklepu to, že se mi minimálně ještě jeden závod povede," poznamenal držitel tří medailí z MS.

Podobně mluvil i Šlesingr, který má v závěru sezony výbornou běžeckou formu. "Jezdí se mi tam většinou dobře a věřím, že mi tam forma vydrží a že tam ještě něco předvedu," uvedl.

Už čtvrtý globus pro celkového vítěze SP nejspíš získá Francouz Martin Fourcade, který vede o 111 bodů před Rusem Antonem Šipulinem. Mnohem napínavější bude souboj o královnu zimy. Zatím vede Běloruska Darja Domračevová s 957 body, ale obhájkyně trofeje Finka Kaisa Mäkäräinenová ztrácí jen 21 bodů.