Lyžování bylo jeho vášní od malička. V Milíkově, odkud pochází, začínal na sjezdovce zvané Na Sibiři. Roky na sobě makal a úspěch se dostavil. Před čtyřmi se odchovanec SKI Mosty u Jablunkova dostal do reprezentace a začal závodit po celé Evropě.

„Jenže ještě nemám takové výkony, abych mohl jen závodit, takže mi bylo jasné, že se nějak musím živit, když chci lyžovat. A jelikož taťka vždycky stříhal ovce a brával mě všude s sebou, já to okoukal a naučil se to taky,“ vypráví svou cestu k tomuto netradičnímu způsobu obživy Michał.

Martin a Petr Fuksovi
Bratři Fuksovi si potřebují zkusit ostrý start. Prvním krokem je Segedín

I když, netradičnímu… V Beskydech, na pomezí Polska a Slovenska, kde vyrůstal a stále žije, najdete mužů, kteří se takto živí, opravdu dost.

Za svou zatím krátkou kariéru v reprezentačním B týmu České republiky má už Michał na svém kontě účast na Světové univerziádě 2019, loňském mistrovství světa. Letos mu bohužel kvalifikace nevyšla, ale jak říká, chce se poprat o možnost závodit na MS v roce příštím, olympijském.

Český reprezentant v alpském lyžování Michał Staszowski se vedle a studia závodění věnuje stříhání ovcí.Český reprezentant v alpském lyžování Michał Staszowski se vedle a studia závodění věnuje stříhání ovcí.Zdroj: Deník/Tomáš Januszek

Od nedávno ukončené sezony se Staszowski (letos třetí na mistrovství republiky – pozn. aut.) připravuje s novou tréninkovou skupinou a často dělá sparingpartnera Ondřeji Berndtovi, jednomu ze tří v současnosti nejlepších českých lyžařů, který na poslední olympiádě skončil šestnáctý v kombinaci.

Ředitel Dostihového spolku Jaroslav Müller ukazuje, jak se promění Taxisův příkop.
Dostihy v Pardubicích začínají. Obávaný Taxis se i přes protesty žokejů změní

Kdyby vše klaplo, jak původně mělo, připravoval by se Michał v těchto dnech na státnice. Končí studia strojírenství a robotiky na Vysoké škole báňské v Ostravě. „Jenže na podzim vždy na měsíc i delší dobu odjedu na soustředění. Loni na podzim jsme byli s reprezentací ve Švédsku, takže jsem školu nezvládal ani distančně. Takže zase za rok,“ vysvětluje.

Fyzicky náročná práce

Aby ale mohl zimu trávit na sjezdovkách, zejména na jaře se musí věnovat práci. A Michal neskrývá, že je fyzicky náročná. Střihač se musí naučit klidně i devadesátikilové zvíře v mžiku obrátit na záda, dostat jeho hlavu a jednu přední nohu mezi své, aby ovci fixoval a může zapnout strojek. „Kdo nevěří, ať si to přijde zkusit,“ směje se mladý muž, který se stříhání ovcí věnuje už sedm let.

„Když jsem začínal, taťka mi říkal, že až ostříhám prvních deset tisíc ovcí, teprve pak můžu říkat, že umím stříhat. Jelikož ročně ostříhám asi čtyři tisíce ovcí, takže už těch deset tisíc mám,“ usmívá se Michal.

A jak říká, díky této fyzicky náročné práci má dobrou kondici. „I v téhle době jsem na jaře měl nejlepší kondiční testy výsledky ze všech kluků v reprezentaci. A bez jakéhokoliv tréninku!“ dodává.

V českých končinách závodil třeba skateboardista Maxim Habanec
OBRAZEM: Šíleně dobrý závod. Pomohly ovce či krása u moře, běžely i české hvězdy

Zručnému chlapovi trvá stříhání jedné ovečky asi tři minuty. Michał má osobní rekord 160 ovcí za sedm a půl hodiny. Stříhá asi tři dny v týdnu, a jezdí hlavně po Moravě, ideálně po velkých stádech.

Pomalu ale přichází léto a lyžařům za pár dní začíná příprava. „Teď mám individuální trénink, ale kondiční trenér už mě bombarduje, že by měl začít něco dělat. Česká mě soustředění v Šumperku a pak asi v Nymburku,“ dodává.