Na cestu z parkoviště Hromovka do závodní arény se vydávají s vlajkami, šálami, čepicemi, trubkami a nezdolným optimismem. "Přijeli jsme proto, abychom viděli, jak naše Péťa vyhraje," měla jasno Jana Košová z Liptovského Mikuláše po devítihodinové cestě autobusem. "Cesta byla v pohodě, vyjížděli jsme půlhodinu před půlnoci a moc se těšíme na skvělou atmosféru. Nejsme ospalí, ale plní energie," řekla Jana Košová.

Na cestě od Vrchlabí od brzkého rána hlídkují policisté a pořadatelé. Ve žlutých vestách jich je opravdu hodně. Dopravu dirigují na kruhovém objezdu Vejsplachy ve Vrchlabí a hlavně v Herlíkovicích.

Podle aktuálních informací zůstalo krátce před jedenctou hodinou ve Špindlu několik desítek volných parkovacích míst, takže k uzavření silnice zatím nedošlo. "Zhruba 400 aut stojí na odstavné ploše Vejsplachy, a lidé z nich využili kyvadlové autobusy," potvrdil policejní mluvčí Lukáš Vincenc.

Češky jdou do boje. Jako první pojede Capová  

Pořadí 1. kola: 
1. Petra Vlhová (SVK) 1:12,59 
2. Viktoria Rebensburgová (GER) +0,48 
3. Federica Brignoneová (ITA) +1,09 
4. Mikaela Shiffrinová (USA) +1,33 
5. Eva-Maria Bremová (AUT) +1,71 
6. Tessa Worleyová (FRA) +1,81 
7. Frida Hansdotterová (SWE) +1,98 
8. Meta Hrovatová (SLO) +2,00

Přesně v 10.30 odstartoval závod v obřím slalomu. Arénou to vře od samého začátku. První kolo obřího slalomu ovládla Slovenka Petra Vlhová. Ta při svém představení zakolísala v horní části, pak ale předvedla skvělou jízdu a s náskokem 48 setin sekundy vede před Němkou Rebensburgovou. Další velká favoritka Mikaela Schiffrinová je odstupem 1,33 vteřin čtvrtá.

Na startu byla mimo jiné i trojice Češek. Se startovním číslem 52 se na černou sjezdovku spustila Gabriela Capová, pětapadesátku měla Kateřina Pauláthová a kompletní startovní listinu uzavírala Tereza Kmochová. Do odpoledního druhého kola ale nepostoupila žádná česká závodnice.

Martinu Dubovskou uvidíme startovat až v sobotu. „Martina se na poslední chvíli rozhodla pošetřit síly na slalom,“ prozradila dnes Krkonošskému deníku přímo u dojezdu Eva Kurfürstová, šéftrenérka českých reprezentantek v alpském lyžování. A jak na tom před svými jízdami byly zbylé tři Češky? „Nejlépe je připravena Gabča Capová a nejvíc nervózní vypadala Katka. Všechny včetně Terezy se ale na své jízdy těší,“ dodala ještě v průběhu prvního kola Kurfürstová.

Druhé kolo dnešního obřího slalomu začíná ve 13.30 hodin.

Petra Vlhová během letu vrtulníkem.
Hvězdy byly v akci: lekce češtiny i let vrtulníkem
Bývalá československá reprezentantka Magda Černocká-Slavíčková (vpravo) při 70. výročí lanové dráhy Svatý Petr - Pláň s Mirkou Čejkovou.
Špindlerovská legenda sjela před šedesáti lety slavný Hahnenkamm