Video určené primárně pro americký trh dává do značné míry smysl. V Severní Americe se s manuální převodovkou prodává necelých 5 % aut, což se pochopitelně odráží i na nabídce. Přibližně 60 % aut na americkém trhu je nabízeno pouze s automatem.

Honda ale na celou věc nahlíží trochu jinak. Většina modelů v nabídce japonské automobilky lze pořídit s manuálem, a to ve všech výbavách a motorizacích. Nové video potom ukazuje nejen „jak“ manuální převodovku řídit, ale také „proč“ ji řídit.

Ilustrační foto.
Jak se chránit před zloději aut s bezklíčovým ovládáním? Řešení máte v kuchyni

Chlapík v pětiminutovém videu začíná u samotných základů. Velmi rychle je zde probráno, proč vlastně existuje spojka, a jak umí plynule připojit točící se klikový hřídel motoru ke stojící převodovce a kolům. Dále je nastíněno, že jsou rozjezdy z místa o vyvážené práci se spojkou a plynem a ukazuje, jak na plynulé řazení a podřazování s meziplynem.

Ta pro nás důležitá zpráva ovšem zaznívá až ke konci videa. Kromě toho, že je manuální převodovka levnější než automatická, spočívá její velká výhoda v zážitku z řízení a také v propojení řidiče s autem. Právě to jsou důvody, proč ještě lidi baví řídit, a my jsme rádi, že je někdo vyzdvihuje.

Zdroj: Youtube