Mercedes-Benz je značkou, která v minulosti do světa automobilů přinesla obrovské množství revolučních technologií. Dodnes platí za průkopníka v oblasti nových bezpečnostních a asistenčních systémů.

Jedním z opravdu průlomových byl také systém ABS, tedy antiblokovací brzdový systém. Tento dnes standardní prvek výbavy všech automobilů zabraňuje blokaci kol při prudkém brždění a navzdory obecnému názoru nezkracuje brzdnou vzdálenost, nýbrž zlepšuje chování vozu při zatáčení a nouzovém brzdění.

Mercedes-Benz 600 Pullman z roku 1970
Teď můžete jezdit jako král Libye. Na prodej je jeho Mercedes z roku 1970

Mercedes tento systém, který vyvíjel již od 50. let minulého století, testoval nejprve na dálkových autobusech a tahačích velkých nákladů. Mercedes-Benz systém ABS standardně připravil pro všechny své autobusy už v roce 1987 a kamiony 1991.

YouTube kanál OldBenz nyní na svůj účet nahrál mimořádně zajímavé video, kde můžete sledovat průběh testování na ledu, sněhu a smíšených površích. Je až děsivé sledovat, jak se dálkový autobus nekontrolovaně točí jako primabalerína a řidič nemá šanci s tím nic udělat. Naštěstí dnes je doba už jiná a ve spojení s dalšími asistenčními systémy dochází k takovýmto situacím jen výjimečně.

Model 0303 dostal sériově ABS už v roce 1981.Zdroj: Meredes-Benz

Nicméně není od věci si dřívější snažení vývojářů připomenout, obzvláště když jde o tak zajímavou formu, jakou jsou dobová videa.

Jen pro úplnost uvedeme, že ABS je povinné od roku 2004 u všech automobilů vyrobených a prodávaných na území států Evropské unie. V USA tato vyhláška platí až od roku 2014.

Zdroj: Youtube