Podle statistik úřadu průměrný starobní důchod ve Zlínském kraji dosahuje 11 236 korun.

Celkem je v kraji 138 393 seniorů, nejvíce je jich ve Zlíně, na Uherskohradišťsku jejich počet přesahuje 33 tisíc. Zajímavostí je i to, že ve Zlínském kraji je téměř o třicet tisíc více žendůchodkyň než mužů. Téměř devadesát tisíc žen v kraji důchod pobírá.

Zrušením II. pilíře penzijního spoření se pro lidi, kteří se do něj zapojili, naskytly dvě možnosti. Pokud se totiž rozhodnou doplatit pojistné, zvýší se i procento jejich důchodů o 0,3 procenta.

O druhý pilíř ale podle finančního poradce Františka Chmelíčka nebyl mezi jeho klienty zájem.

„Nemohl 'nadchnout' větší množství lidí, protože od počátku byla informovanost velmi mizerná. Řekl bych, že to bylo způsobeno hlavně tím, že to bylo nepřipravené," uvedl finanční poradce. Dodal, že klienty, kteří by šli do druhého pilíře, neměl a je za to rád.

„Těžko budete někomu vysvětlovat, že má zhodnocovat dlouhodobě své peníze v systému, který po změně vlády nebude fungovat," uzavřel. 

INDEX DENÍKU ČR
UDĚLALA VLÁDA SPRÁVNÉ ROZHODNUTÍ, KDYŽ ZRUŠILA II. PILÍŘ PENZIJNÍHO SPOŘENÍ? 

Je správné zrušení II. pilíře? Ptali jsme se na názory osobností od nás?

Bořek Žižlavský, 54 let, publicista a fotograf
ANO. Pořád věřím, že přijde nějaké jiné, rozumnější řešení. Penze se nám koneckonců všem stejně rychle a neodvratně přibližuje. Spořme si na ni!

Zuzana Hoffmannová, 39 let, ředitelka Diakonie ČCE – střediska CESTA UH 
NE. V době malé připravenosti na stárnutí populace je krok špatným směrem rušit jakoukoliv možnost, která by systém mohla aspoň trochu vylepšit. 

Ivo Frolec, 55 let, ředitel Slováckého muzea Uherské Hradiště a místostarosta UH
NE. Zrušení druhého pilíře bez náhrady bylo chybou. Vláda řešila pouze krátkodobé politické cíle a odsunula nutnost promyšlené penzijní reformy.

Pavel Chabičovský, 37 let, OSVČ - dětský bavič a moderátor, pořadatel kulturních akcí, majitel společnosti zastupující známé umělce a umělecké soubory
ANO. Byl to business pro soukromé subjekty. Nelze přesouvat odpovědnost na lidi, kteří na to nemají. Fond byl v přebytku a za daných-předchozích vlád se z fondu ještě odsávalo. 

Radovan Jančář, 49 let, ředitel Knihovny BBB Uh. Hradiště
ANO, ale měla by být občanům nabídnuta smysluplná protihodnota.

Jiří Jilík, 72 let, důchodce
ANO. Pilíře, které musejí lidé podpírat svými daněmi nebo úsporami, jsou historicky neudržitelné. 

Antonín Mach, 48 let, ředitel Klubu kultury v Uherském Hradišti
NE

Libor Plšek, 41 let, hudebník
NE. Dle mě myšlenka nebyla špatná, akorát špatně prezentovaná a opozice si na ni postavila část kampaně,což zafungovalo.  

Jan Vorba, 36 let, ředitel základní školy
ANO. Nicméně je zcela jisté, že důchodová reforma je naprosto nezbytná, ovšem musí být sociálně spravedlivá, vysvětlená veřejnosti a po širší politické shodě. 

Michal Zetel, 36 let, ředitel Slováckého divadla Uherské Hradiště
NE. Pokud druhý pilíř vznikl a někdo se do něj dobrovolně zapojil, měla vláda nadále garantovat běh již vzniklých smluv. 

SEZNAM VŠECH osobností ze Zlínského kraje účastnících se auditu Deníku najdete ZDE