Dříve byla představa jiného než vlastnoručně dělaného cukroví až nemyslitelná. Dnes lidé nabídek využívají hojně. „Byly časy, kdy jsme pekli až kolem dvaceti druhů cukroví. Vloni jsme koupili už hotové a k němu nějaké dopekli," představila své zkušenosti Markéta Slámková z Valašského Meziříčí. Kilogram cukroví ji tehdy vyšel na zhruba dvě stě padesát korun. „Myslím, že to za cenu ušetřených nervů a práce není moc," dodala.

Obdobně je na tom Pavlína Dostálová, i když ji tak trochu trápí výčitky svědomí. „Mrzí mě, že to doma před Vánoci nevoní po cukroví. Nedá se ale nic dělat. Prostě na pečení nemám čas," řekla. Nabídek, kde již hotové vánoční cukroví sehnat , je hojně. V sortimentu jej mají cukrárny i lidé, kteří chtějí přispět do domácího rozpočtu. Různé druhy proto nabízejí po internetu.

„Napeču různé druhy vánočního cukroví. Plněné i suché, podle přání zákazníka. Odvoz do dvaceti kilometrů zdarma," nabízí prodávající ze Vsetína na stránce sbazar.cz.

Další z nabízejících láká až na osmadvacet druhů. Kromě těch tradičních podle svých slov každý rok ještě něco vymyslí. „Pokud máte nějaké speciální přání, ráda vám vyhovím, pokud to teda bude v mých silách," upřesnila soukromá cukrářka. Zaručuje rovněž krásné a chutné cukroví, které podle ní není typu linecké na sto způsobů.

Plné ruce práce mají také pracovníci valašských cukráren. Objednávky pouze do konce listopadu přijímá například Josef Michalík z cukrářství v Bystřičce. „Mám toho celkem moc. Pracuji samostatně a počet objednávek se pohybuje v řádu desítek," přiblížil. V nabídce má tradiční vánoční pečivo i řezy a rolády. „Větší zájem je o drobnější cukroví," zmínil.

Desítky zákazníků eviduje v předvánočním období také Romana Vaňková z Valašské Bystřice. „Objednávky přijímáme do desátého prosince. Už teď toho máme ale celkem hodně," nastínila. V prosinci navíc plánuje nabízet sortiment Cukrářství Romana také na různých farmářských trzích.

Mezi zákazníky má Vaňková již stálé odběratele. „Největší zájem je mezi lidmi o vanilkové rohlíčky, pracky i krémové stromečky nebo hříbečky. Na odbyt jdou také frgály a medovníky," poodhalila Vaňková.