Deník
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Kroměřížská restaurace: Chloubou je hlavně poctivost

Kroměříž – Vepřová panenka marinovaná omáčkou z povidel a černého rybízu s bramborovými noky? Nebo raději pečené jehněčí koleno na česneku a bylinkách se smetanovým špenátem a gratinovaným bramborem?

8.6.2013
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: DENÍK/Martin Divíšek

I takové lahůdky nabízí hostům restauratéři na Kroměřížsku. Gurmánské menu mají například v kroměřížské restauraci Octárna. Degustační sestava dle chutí českého strávníka se skládá ze čtyř chodů: hlavní jídlo potěší především příznivce pravé české svíčkové, recept na klasické bramborové palačinky s povidly a tvarohem ale uvítají snad úplně všichni.

Podle manažera Vladimíra Valoucha chce být Octárna zástupcem poctivé kuchyně. Jídla nešidí a za přípravou výtečných chodů stojí zkušení kuchaři.

„Nemám rád přívlastky jako nóbl nebo špičková restaurace. Vaříme tady jen tak, aby byla jídla chutná a kvalitní. A tak by to mělo být všude, nejen u nás. Kvalitě pak odpovídá cena," tvrdí Valouch.

Za degustační menu tam zaplatí hosté 279 korun. V ceně je jemný uzený hovězí jazyk s křenovou šlehačkou, kmínový chléb na grilu pomazaný škvarkovým sádlem, hovězí vývar s játrovým knedlíčkem a nudlemi, svíčková na smetaně s brusinkovou zavařeninou a houskovým knedlíkem, a bramborové palačinky plněné povidlovým tvarohem a rozinkami.

Poctivou kuchyní se snaží pyšnit také kroměřížský hotel a restaurace La Fresca. Tam vyznávají kvalitní a moderní gastronomii a kromě tradičního kulinářství obměňují chody podle sezóny a nabídky místních pěstitelů a farem.

„Nabízíme třeba pstruha z místních vod, v letní nabídce si pak lze vybrat také z vícera druhů salátů," vysvětlil tamní provozní Vratislav Tomeček.

Celé menu včetně všech chodů si lidé mohou sladit dle vlastního přání, z nabídky předkrmů, dezertů i hlavních jídel si mohou oběd sestavit od čtyř set padesáti korun.

„Sto lidí, sto chutí. Snažíme se uspokojit všechny. Nabízíme ryby, těstoviny i typicky česká jídla. Každý si podle mého z naše jídelního lístku vybere," míní Tomeček.

Většina lidí z Kroměříže a okolí ale podle něj preferuje především cenu a kvalitní večeři či oběd si dopřejí výjimečně. Klientelu tvoří spousta zahraničních turistů.

„Místní na jídle poměrně šetří. Turisté jsou naopak překvapeni nízkou cenou a hodně se také zajímají o původ surovin," dodal Tomeček.

Hotel a restaurace Excellent v Kroměříži se pyšní čtyřmi hvězdičkami a podle tamního jednatele Michaela Tunkera je restaurace uzpůsobena i pro náročné gurmány. Díky kachnímu prsíčku s brusinkovou redukcí je restaurace zařazena do několika gurmánských katalogů, jako je například Czech specials nebo třeba Maurerův výběr Grand restaurant.

„Jedná se přesně o kachní prsíčko krájené na medailonky, pečené do růžova, podávané s omáčkou z brusinek, protlaku, červeného vína, tymiánu a sekaných mandlí, svařené do ideální hustoty," upřesnil Tunker.

Kompletní menu od aperitivu po dezert vyjde zhruba na pět set korun. Mnozí lidé však nejsou ochotni obědvat za tak vysokou cenu a tak volí levnější varianty. Hostů, kterým záleží na kvalitě, prý ale přibývá. „Jsou informováni díky televizi a internetu, ale v dnešní době se bojí utrácet," uzavřel Tunker.

Autor: Soňa Ličková

8.6.2013 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Z filmu Borat
3 11

Borat se nabídl, že zaplatí pokutu za české turisty v Kazachstánu

Oslavy v ulicích hlavního města Zimbabwe Harare
3 7

Zimbabwe slaví, diktátor Mugabe rezignoval po 37 letech

Primátorská rezidence skrývá luxusní prostory. Žil zde však jen jeden primátor

Rezidence primátora hlavního města Praha vznikla v nové budově Ústřední knihovny ve 20. letech minulého století. Kromě jednoho primátora, Karla Baxy, ji však všichni ostatní primátoři užívali pouze jako reprezentační prostory. Secesní a art deco interiér rezidence bude ve středu hostit hejtmanské setkání s primátorkou Adrianou Krnáčovou (ANO). Mluvit se bude o plnění koaličního programu pražské vlády, dopravě a kompetenci hlavního města v porovnání s městskými částmi. 

Lokomotivu zachvátil požár. Ochromil provoz na trati mezi Prahou a Brnem

V šetření stále zůstává příčina požáru se škodou předběžně vyčíslenou na 300 tisíc korun, který v neděli tři čtvrtě hodiny po poledni u osady Filipov nedaleko Čáslavi na Kutnohorsku omezil provoz na železniční spojnici mezi Prahou a Brnem.

Zásadní reformu vzdělávání brzdí i rodiče, shodli se odborníci

Zásadní reformu vzdělávacího systému brzdí kromě nedostatku peněz ve školství i postoj rodičů, kteří od škol očekávají klasické metody výuky. Shodli se na tom školští odborníci v diskuzi na dnešní konferenci Perpetuum. Lidé si podle nich neuvědomují, že tématika školství souvisí s budoucí prosperitou země a ovlivní kvalitu života jejich dětí. 

AKTUALIZOVÁNO

Babiše chtějí vydat poslanci pěti stran. SPD se ještě podívá do spisu

/ANKETA/ Lidovci podpoří vydání předsedy ANO Andreje Babiše a prvního místopředsedy Jaroslava Faltýnka k trestnímu stíhání kvůli financování farmy Čapí hnízdo. Pro opětovné vydání obou poslanců jsou i poslanci ODS, ČSSD, TOP 09 a Pirátů. Důležitý pro výsledek hlasování o vydání bude postoj hnutí SPD. Jeho předseda Tomio Okamura dnes řekl, že se hnutí musí nejprve seznámit s policejním spisem. O opětovné vydání Babiše a Faltýnka v úterý požádala sněmovnu policie. 

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT