„Kvůli spojení dobrého jídla a výborné atmosféry, různých her a hudby mám grilovačky hodně rád," říká třeba Tomáš Surýnek z Kroměříže.

Na posezení u dobrého jídla chodívá většinou ke známým. „ Teď jsme ale pořídili gril i domů," těší se třicetiletý muž. Nejraději si prý dá kus kuřecího masa naloženého v marinádě. „Několikrát jsme dělali i hamburgery a můžu říct, že byly taky hodně povedené," dodal.

To Lucie Lesáková si dá nejraději klasiku v podobě steaku nebo hermelínu na grilu, také předem naloženého.

„Když je pěkné počasí, dávám přednost setkání se známými na grilovačce než jít někam do baru. Na opékání chodím klidně i každý druhý víkend," prozradila studentka z Kroměříže.

Ugrilovat se dá podle odborníků v podstatě cokoliv: hovězí, vepřové, kuřecí, ryby a v poslední době zažívá boom také zelenina, na zpestření pak třeba i ovoce.

„Fantazii se meze nekladou. Vše se dá i zkombinovat a připravit originální špízy: použijete suroviny podle své chuti nebo podle toho, co zrovna doma zbylo," vysvětluje kroměřížský kuchař Lukáš Pištělák.

Největší poptávka u grilování je podle něj po hovězím mase. „Ať už je ve formě steaků nebo hamburgerů," prozradil kuchař. Maso na gril je prý lepší vybrat trochu prorostlejší, takže se díky podílu tuku nepřemění na grilu na vyschlou podrážku.

„U masa hovězího je vždy lepší býk než kráva. Je také lepší sáhnout po vyzrálejším mase: poznáte ho tak, že když do něj zatlačíte prstem, zůstane v něm otisk," radí.

Ideální zákusek je pak grilované ovoce. Tepelně upravit se dá vše kromě měkkých druhů. „Ugrilovat lze i limetu nebo citron, které krásně doplní grilovanou rybu," tvrdí.

A pokud nemáte možnost si udělat grilování doma, lze zamířit do některé z restaurací. Grilované speciality nabízejí například v restauraci Pod starou knihovnou v Kroměříži. „Některé pokrmy máme ve stálé nabídce. Jídlo na grilu zařazujeme ale i do speciálních nabídek, kde například zrovna chystáme ryby," uzavřel majitel restaurace Milan Michalčík.