„Můžu potvrdit, že obecní úřad v Podolí dnes obdržel další tři rezignace na post zastupitele, a tak posledním, kdo ve vedení obce zbyl, je Eva Dokoupilová," prozradila Deníku účetní Podolí Magdalena Kubanová.

Oznámení o vzdání se mandátu by měly v co nejkratší době dorazit na krajský úřad ve Zlíně, tam se na bezprecedentní situaci už připravují, ačkoliv oficiálně oznámení ještě nedošlo.

„V pátek končíme v jednu hodinu odpoledne a do té doby mám zprávy, že nic na podatelnu o odstoupení další části zastupitelů v Podolí nedošlo. Intenzivně jsme však začali komunikovat s Ministerstvem vnitra zhledem k informacím, které k se k nám dostaly z tisku, že odstupuje také pan starosta," uvedla mluvčí Zlínského kraje Renata Janečková.

Podle ní totiž vznikla výjimečná situace, s níž se na kraji ještě nesetkali. „Problém je v odstoupení pana starosty. Ten totiž nemůže jen tak podat rezignaci, ale musí být odvolán zastupitelstvem. V Podolí však žádné zastupitelstvo od středy nefunguje, takže budeme uvažovat nad dalším postupem a vyhodnocovat nejlepší variantu řešení," sdělila Renata Janečková.

Jedna z možností, která se obci nabízí poté, co by odstoupili všichni zastupitelé, je určení správce obce Ministerstvem vnitra do termínu konání předčasných voleb. Ty pak by pak mohly být podle odbornice na obecní právo Jany Zwyrtek Hamplové nejdříve na začátku března. „Celkově proces muže trvat až pět měsíců. Vzhledem k naléhavosti případu bych však tipovala, že se vše zhruba o tři až čtyři týdny zkrátí," dodala.

Související: Rozhodnuto! Rozhádané Podolí čekají předčasné volby  

Už jen čtveřice zastupitelů zbyla v obci Podolí ve svých funkcích