„Čekal jsem vyrovnanější výsledky. Čekali jsme, že 12 mandátů, které jsme měli, neobhájíme. Ale předpokládal jsem, že osm by v silné konkurenci, která je ve Zlínském kraji, bylo reálných. Ukázalo se, že Zlínský kraj je proti ostatním atypický, že těch seskupení je hodně. Určité překvapení je pro mě zisk mandátů pro seskupení, za kterým je pan Okamura. Na druhé straně ani masivní kampaň Strany práv občanů (SPO) nezabrala," uvedl Navrátil.

ČSSD dosud byla v koalici s KSČM a SPO. KSČM ztratila téměř osm procent hlasů a ve volbách skončila pátá. SPO ziskem 2,21 procenta hlasů se do zastupitelstva vůbec nedostala. Podle Navrátila propad všech stran koalice není způsoben její špatnou prací na hejtmanství. „Tomu bych velmi tvrdě oponoval," řekl Navrátil. Na výsledku se podle něj projevila celostátní politika a také touha voličů po změně. ČSSD vedla Zlínský kraj dvě předchozí období.

Končící hejtman Stanislav Mišák se rozhodl nejít do voleb jako lídr a letos kandidoval až jako devátý. Ze sociálních demokratů získal jasně nejvíc, asi 3500 preferenčních hlasů. Podle Navrátila nelze říct, zda by výsledek strany byl jiný, kdyby Mišák kandidátku vedl. Hejtman nebyl vidět na billboardech, jimiž co do počtu ČSSD obecně za konkurenty z ANO či KDU-ČSL zaostávala.

Sociální demokraté jsou podle Navrátila přes propad podpory připraveni jednat o koalici. „Bude záležet na vítězi, jak se rozhodne. Jsme ve hře o koalici a stojíme o ni," mínil dosluhující radní pro školství Navrátil. „Není to pozice, ze které by se nedalo vyjednávat. ČSSD je připravena jednat se všemi subjekty, které se dostaly do zastupitelstva," dodala krajská předsedkyně strany Milena Kovaříková.

Výsledek podle ní není propadák, ke změnám v krajském vedení strany podle ní není důvod.