Některé podniky se přeorientovaly na jiné zákazníky, jiné se více soustředily na podávání jídel.

Například kroměřížská restaurace Vodní meloun je nekuřácká již několik let.

„Dřív k nám chodili spíš lidé večer na pivo, k tomu si dali cigaretu. Museli jsme se pak změnit, zaměřit se více na rodiny, na podávání jídla," uvedl zástupce restaurace Dalibor Ondruš, podle kterého je nyní odhadem již 90 procent restaurací nekuřáckých.

Přestože jeho podniku přechod na nekuřácký režim problém nedělal, možnost volby by podle něj měla zůstat.

„Pokud jde někdo večer do klasické hospody, kde se kouří, tak s tím počítá a je to jeho volba. Navíc jsou prostory, ke kterým kouření patří, taky třeba ke kávě nebo dobrému koňaku," řekl Ondruš. Podle něj je také nefér nyní zakazovat kouření v podnicích, které investovaly spoustu peněz do kvalitní vzduchotechniky.

Podobný názor má i majitel zlínské restaurace U Johana Jan Balloš.

„U klasických hospod nebo kaváren bych v kouření problém neviděl," řekl Balloš, jehož restaurace se v nekuřáckou měnila postupně. Nejdřív se v ní nekouřilo jen v době oběda, nyní po celou dobu.

„Kdo s tím má problém, jde si zapálit ven," uvedl Balloš, podle kterého se částečně změnilo i složení hostů. Do restaurace nyní chodí více lidé, kteří by do zakouřeného prostředí nešli. „V tradičních hospodách možná ubude štamgastů, nějaké procento odpadne, ale přijdou zase jiní lidé," řekl.

Nekuřácké prostředí je podle manažera restaurace Tomášov ve Zlíně Pavla Bílka příjemnější pro hosty i personál.

„Je to čistší, odpadá další starost, obsluha už nemusí řešit, jestli má host dokouřeno a může mu přinést jídlo, jestli je dost místa na stole," uvedl Bílek.

Podle jeho zkušeností není nekuřácké místo problémem ani pro kuřáky. „Zákazníci to respektují," uvedl Bílek.

Mnohým restauracím se také podle něj po změně na nekuřácké zvedly tržby.

Na nedostatek zákazníků si však nestěžuje ani otrokovická restaurace Dolly, kde se kromě poledne kouří. Také zde však rozšířili období, kdy se v restauraci nesmí kouřit, zákaz platí od 10:00 do 14:00.

„Pokud kouření zakázat, tak by to mělo platit ve všech restauracích. Velmi často jsem o tom diskutoval i se svými hosty, kteří jsou také pro to, že když zakázat kouření, tak všude," uvedl provozovatel Jakub Doležal.

V jeho podniku je sice část určená pro nekuřáky, prostor však nejde oddělit stavebně, kouř je proto cítit i v této části.

K takzvanému protikuřáckému zákonu, který zavádí zejména úplný zákaz kouření v restauracích a dalších pohostinstvích, podávají nyní někteří poslanci návrhy úprav. Některé z nich směřují ke zmírnění restrikce. Druhé čtení vládní předlohy je ve sněmovně naplánováno na úterý.